Σχολικό κουδούνι για 12 προσφυγόπουλα στη Μυτιλήνη

Σχολικό κουδούνι για 12 προσφυγόπουλα στη Μυτιλήνη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο τους κουδούνι έπειτα από πολύ καιρό άκουσαν χθες 12 προσφυγόπουλα από έξι έως 12 χρόνων που γράφτηκαν και κατευθείαν ξεκίνησαν μάθημα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Ο διευθυντής του σχολείου Παύλος Καλαμπόκης τόνισε στην «Κ» ότι «υποδεχθήκαμε τους νέους μαθητές, όπως υποδεχόμαστε όλα τα παιδιά κάθε σχολική χρονιά». Και στη συνέχεια, «έκλεισε το μάτι» δείχνοντας ότι μπήκε ένα τέλος στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει όταν γονείς του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έβαλαν λουκέτο στο σχολείο, προκειμένου να μη φθάσουν ποτέ παιδιά προσφύγων.

Προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν οι 12 ανήλικοι πρόσφυγες που το τελευταίο διάστημα μένουν με τις οικογένειές τους στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας ΠΙΚΠΑ, κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. «Περίμεναν πώς και πώς να ξεκινήσουν και είναι ενθουσιασμένοι! Εδώ έσερναν τις τσάντες τους και έβγαιναν έξω από το ΠΙΚΠΑ φωνάζοντας ότι θέλουν να πάνε στο σχολείο», λέει στην εφημερίδα μας η εθελόντρια του ΠΙΚΠΑ Εφη Λατσούδη. Με ενθουσιασμό, αγωνία και ερωτήσεις υποδέχθηκαν οι Μυτιληνιοί μαθητές τους νέους τους συμμαθητές, ανυπομονώντας να παίξουν και να συζητήσουν μαζί τους, είπε ο κ. Καλαμπόκης.

Ας σημειωθεί ότι οι 12 νέοι μαθητές και μαθήτριες εντάχθηκαν σε τμήματα υποδοχής, όπως αυτά λειτουργούν σε αρκετά σχολεία ανά την Ελλάδα. Για το ειδικό απογευματινό σχολικό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει στη Λέσβο και τα νησιά για τους ανήλικους πρόσφυγες, η διαδικασία έχει ξεκινήσει με την τοποθέτηση συντονιστών εκπαίδευσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τους ξενώνες ή διαμερίσματα που εποπτεύονται από τις ΜΚΟ. Στη Λέσβο είναι πέντε εκπαιδευτικοί, σε σύνολο ανά την Ελλάδα 41, με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη να διαβεβαιώνει ότι «έχουν ήδη προσληφθεί αναπληρωτές στη θέση τους».

Σε αυτή τη φάση, οι συντονιστές καταγράφουν το σύνολο των ανήλικων προσφύγων που θα μπουν στις σχολικές αίθουσες, ενώ φροντίζουν να ολοκληρωθεί ο ιατρικός τους έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του υπουργείου Υγείας και αφού έχει εκδοθεί το ΑΜΚΑ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή