Η Yδρα του Κοέν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ύδρα όλοι οι κάτοικοι τον ξέρουν ως Λεονάρδο. Έτσι τον φώναζαν. Και όλοι ήξεραν που μένει ο διάσημος τραγουδοποιός και λογοτέχνης.  Σε ένα απλό σπίτι του 19ου αιώνα που ο Κοέν είχε «ερωτευτεί» όπως και το ίδιο το νησί. Εκεί, στο σπίτι που όταν το αγόρασε δεν είχε ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό, έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του ζωής του.

Το είχε αγοράσει με μόλις 1.500 δολάρια, που του είχε αφήσει κληρονομιά τη γιαγιά του.

Ο Κοέν θεωρούσε την αγορά του συγκεκριμένου σπιτιού την καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ στην ζωή του. Ο Κοέν αποφάσισε να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα στο παλιό αυτό σπίτι, που είχε έντονη αύρα από Αιγαίου. Το δέντρο στην αυλή, τα πέντε δωμάτια σε διαφορετικά επίπεδα, την βεράντα, την παραδοσιακή διακόσμηση.

Εκεί στον τρίτο όροφο έφτιαξε ένα μουσικό δωμάτιο. «Το να έχω αυτό εδώ το σπίτι κάνει τις μεγάλες πόλεις λιγότερο τρομακτικές. Μπορώ πάντα να επιστρέφω εδώ και να περνάω όμορφα, να τα βγάζω πέρα σε έναν μικρό παράδεισο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θέλω να χάσω την επαφή με την μητροπολιτική εμπειρία» είχε γράψει στην ιστοσελίδα του.

«Στην Ελλάδα είναι άνοιξη»

Ο Κοέν περιέγραψε την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα, σε μία συνέντευξη του το 1991. Ήταν 1960 όταν ευρισκόμενος στο Λονδίνο έβρεχε. «Είδα λοιπόν την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδας μπροστά μου. Μπήκα και είδα κάποιον ταμία αρκετά μαυρισμένο πίσω από το ταμείο». Τον ρώτησε «Τι καιρό κάνει στην Ελλάδα;» και του απάντησε «Είναι άνοιξη. Δύο ημέρες αργότερα έφευγα για την Ελλάδα».

Μετά την Αθήνα ο Λέοναρντ Κοέν φεύγει για την Υδρα. Δεν ήξερε όμως τότε πως αυτό το νησί θα γινόταν ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ζωή του . «Ο μικρός παράδεισος» του.

Εικόνες από το σπίτι του: 

Η Yδρα του Κοέν-1

Η Yδρα του Κοέν-2

Η Yδρα του Κοέν-3

Η Yδρα του Κοέν-4

Φωτογραφίες: Costas Picadas/DLux Images

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή