Παρενέργειες από τη μάχη κατά του «μαύρου» χρήματος

Παρενέργειες από τη μάχη κατά του «μαύρου» χρήματος

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό αντίκτυπο πρόκειται να έχει στην αγορά ακινήτων της Ινδίας η αιφνίδια απόφαση, εντός της εβδομάδας, της κυβέρνησης Μόντι να αποσύρει από την κυκλοφορία όλα τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας. Σε μια χώρα της οποίας η οικονομία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές μέσω μετρητών, η κίνηση αυτή προβλέπεται να δημιουργήσει σημαντικές αρρυθμίες, αν και μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να έχει εν τέλει θετικά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, όπου επίσης οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνταν με μετρητά και εν πολλοίς αδήλωτα κεφάλαια, αναλυτές όπως η Credit Suisse εκτιμούν ότι η απόσυρση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις τιμές, οι οποίες ήδη έχουν υποχωρήσει κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις, οι τιμές είναι πιθανό να μειωθούν από 10% έως 20% επιπλέον, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ενώ ακόμα μεγαλύτερες προβλέπεται ότι θα είναι οι μειώσεις στα οικόπεδα, όπου είναι πιθανό οι αξίες να υποχωρήσουν ακόμη και κατά 40%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και θεωρείται η σημαντικότερη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, που πραγματοποιείται τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Παράλληλα, όμως, συνιστά και σημαντικό πλήγμα στην πρακτική της πραγματοποίησης επενδύσεων σε ακίνητα, χρησιμοποιώντας μη φορολογηθέντα κεφάλαια, ήτοι «μαύρο» χρήμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, από τη στιγμή που τα εν λόγω κεφάλαια είναι σημαντικά για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι ειδικοί του κλάδου θεωρούν ότι αυτές θα μειωθούν. Η πτώση της ζήτησης θα πιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές, σε μια αγορά η οποία ήδη αντιμετωπίζει υπερπροσφορά ακινήτων, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, όπως το Δελχί και η Βομβάη, όπου το απόθεμα των απούλητων ακινήτων είναι υψηλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή