Πλεόνασμα πετρελαίου το 2017 «βλέπει» η IEA

Πλεόνασμα πετρελαίου το 2017 «βλέπει» η IEA

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλημμυρίδα πετρελαίου προβλέπει στην παγκόσμια αγορά το 2017 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτός εάν ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) αποφασίσει μείωση της παραγωγής του. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα εμφανίσει το 2017 πλεόνασμα για τρίτη χρονιά στη σειρά. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ άφησε να διαφανεί ότι υπάρχουν ελπίδες να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών εντός και εκτός ΟΠΕΚ κατά τη σύνοδο της 30ής Νοεμβρίου. «Εκτιμώ πως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υπάρξει συναίνεση για μείωση παραγωγής απ’ ό,τι στο παρελθόν», επισήμανε ο κ. Νόβακ. Οπως παρατηρεί η ΙΕΑ, η κλιμακούμενη παραγωγή από όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου οδηγεί σε αδιάκοπη άνοδο της προσφοράς. Στην καθιερωμένη μηνιαία έκθεσή της ανέφερε ότι τον προηγούμενο μήνα η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως, φθάνοντας τα 97,8 εκατ. βαρέλια.

Βασικό ρόλο στην αυξητική τάση αυτή διαδραματίζει ο ΟΠΕΚ. Μετά ακολουθούν οι εκτός ΟΠΕΚ χώρες, όπως είναι η Ρωσία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Καζαχστάν. Οσον αφορά τη ζήτηση το 2016, η ΙΕΑ διατήρησε ως έχει την εκτίμησή της στο 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αναμένοντας η κατανάλωση να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό και το 2017. Πάντως, η ζήτηση έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ πενταετίας των 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2015. Στα τέλη Νοεμβρίου πραγματοποιείται η σύνοδος του ΟΠΕΚ, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί η προτεινόμενη περικοπή παραγωγής από 32,5 έως 33 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η διαφωνία μεταξύ των κρατών-μελών του σχετικά με τις εξαιρέσεις και τα επίπεδα παραγωγής εγείρει ερωτήματα για το εάν θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν. «Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και ορισμένα μεμονωμένα μέλη του ΟΠΕΚ συνεχίσουν να παράγουν, τότε όλη τη χρονιά θα υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά, οι προοπτικές ανόδου της τιμής θα είναι περιορισμένες και το 2017 πιθανώς να παρατηρηθεί και κάμψη της», αναφέρει η ΙΕΑ.

Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του «μαύρου χρυσού» κυμαίνεται στα 46 δολάρια το βαρέλι έναντι του χαμηλού 13 ετών στα 27 δολάρια το βαρέλι φέτος τον Ιανουάριο. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή εξακολουθεί να είναι 60% χαμηλότερη από την αντίστοιχη στα μέσα του 2014. Από τότε το μέγεθος του πλεονάσματος στην προσφορά άρχισε να γίνεται οφθαλμοφανές. Τέλος, η IEA αναμένει την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ να αυξάνεται κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το 2017, σε σύγκριση με μείωση κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως το 2017.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή