Αισιοδοξία για μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά

Αισιοδοξία για μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδόσεις και για τους μετόχους των ΕΛΠΕ εγγυάται η υψηλή κερδοφορία του ομίλου το εννεάμηνο του έτους, η οποία εκτοξεύτηκε στα 184 εκατ. ευρώ (αύξηση 76% σε σχέση με πέρυσι), με την καταλυτική συμβολή των επιδόσεων ρεκόρ σε παραγωγή και καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ την περασμένη Πέμπτη, καταγράφουν για το τρίτο τρίμηνο του έτους ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και αύξηση κερδών κατά 110% σε σχέση με πέρυσι, στα 80 εκατ. Σημαντική βελτίωση καταγράφεται και στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, με τα δημοσιευμένα EBITDA να αυξάνονται στο τρίτο τρίμηνο κατά 76% και να διαμορφώνονται στα 199 εκατ. και τα συγκρίσιμα στα 191 εκατ. Η παραγωγή των διυλιστηρίων του ομίλου στο γ’ τρίμηνο ανήλθε στα 3,9 εκατ. τόνους, που είναι η υψηλότερη τριμηνιαία παραγωγή ιστορικά, με τις πωλήσεις στα 4,3 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές στα 2,5 εκατ. τόνους αντιπροσωπεύουν το 57% των συνολικών πωλήσεων. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές, ο CFO των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισης προανήγγειλε διανομή μερισμάτων για τους μετόχους της εταιρείας. «Θα αρχίσουμε σταδιακά να κάνουμε πληρωμές. Εχουμε βάλει βέβαια ως πρώτο στόχο την απομόχλευση, ωστόσο αρχίζουμε να νιώθουμε ότι άνετα μπορούμε να δίνουμε κάποια μερίσματα», είπε ο κ. Σιάμισης. Οπως εξάλλου δήλωσε ο CEO της εταιρείας Γρηγόρης Στεργιούλης, «τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2016 δημιουργούν αισιοδοξία για μια ακόμη πετυχημένη χρονιά, γεννούν προσδοκίες και καθήκοντα για ακόμα καλύτερες επιδόσεις».

Τα τελευταία 24ωρα και μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, έχουν αρχίσει κάποιοι στην Ελλάδα να συνειδητοποιούν πως ένας εκ των συνεργατών του νέου Αμερικανού προέδρου είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος. Το όνομά του μπορεί να μη λέει πολλά στους αμύητους περί τα τραπεζικά και τα της ναυτιλίας, αλλά για όσους παρακολουθούν στενά αυτούς τους δύο κλάδους, η πιθανότητα αξιοποίησής του στο κυβερνητικό σχήμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου έχει ενδιαφέρον.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ

Εάν όλα πάνε καλά μέσα στον Νοέμβριο, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει την ευκαιρία να ανακοινώσει την ολοκλήρωση δύο ιδιωτικοποιήσεων. Η πρώτη είναι πλήρως δρομολογημένη και αφορά στον ΑΔΜΗΕ και την έγκριση από τη γ.σ. της ΔΕΗ της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου επενδυτή για την εξαγορά του 24% έναντι 320 εκατ. Η δεύτερη αφορά στον ΔΕΣΦΑ και στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% στη Socar και εν συνεχεία ποσοστού τουλάχιστον 17% στην ιταλική Snam. Εδώ, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι, ενώ υπάρχει και η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου. Αν και η παρακαταθήκη που άφησε ο κ. Σκουρλέτης στο συγκεκριμένο θέμα δεν τον βοηθάει, η στήριξη του Μαξίμου ίσως οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα…

Βαρόμετρο οι Βρετανοί

Η εξέλιξη της ταξιδιωτικής κίνησης αλλά και των εσόδων από τη Βρετανία αποτελεί κάθε χρόνο βαρόμετρο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Φέτος για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου οι απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων στη χώρα μας από τους Βρετανούς τουρίστες σε σύγκριση με το 2015 ξεπέρασαν τα 210 εκατ. Η ελληνική τουριστική επιχειρηματική κοινότητα ανησυχεί για απώλειες σε επίπεδο εσόδων και τη σεζόν του 2017, κυρίως ως αποτέλεσμα της έναρξης διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και των πιθανών νέων πιέσεων που θα δεχθεί η στερλίνα σε σχέση με το ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει πιο ακριβά τα τουριστικά πακέτα για τους Βρετανούς τουρίστες στο εξωτερικό. Ηδη οι Βρετανοί σπεύδουν από τώρα να κλείσουν τα τουριστικά τους πακέτα στο εξωτερικό, «κλειδώνοντας» την αγορά τους στις σημερινές τιμές.

Δύναμη και περηφάνια

Αυτονόητη βεβαίως η παρουσία σύσσωμης της εφοπλιστικής κοινότητας στον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής. Οπως και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. Αυτό όμως που ίσως να μην ανέμεναν κάποιοι ήταν η μαζική παρουσία και ξένων τραπεζών, νηολογίων αλλά και όλου του εν Ελλάδι διπλωματικού σώματος. Ετσι γέμισαν και οι 1.961 θέσεις της αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης». Στις πρώτες σειρές ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και λίγο πιο πίσω πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Αντ. Σαμαράς και υπουργοί. Ολοι οι Ελληνες και ξένοι καλεσμένοι απέτισαν με τον τρόπο τους φόρο τιμής στον μόνο ελληνικό κλάδο που πρωταγωνιστεί διεθνώς. Δύο τα κυρίαρχα συναισθήματα: δύναμη και περηφάνια. Δεν είναι, βλέπετε, και λίγο να ελέγχουν Ελληνες το 20% της χωρητικότητας του παγκοσμίου στόλου και τη μισή ναυτιλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία ατάκα συγκράτησαν οι προσεκτικότεροι, του πρωθυπουργού: «Η πολιτεία θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς». Ιδωμεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή