Δημοψήφισμα για σχέσεις με Ε.Ε. και θανατική ποινή σχεδιάζει ο Ερντογάν

Δημοψήφισμα για σχέσεις με Ε.Ε. και θανατική ποινή σχεδιάζει ο Ερντογάν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητά την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει το νέο αίτημα του στα πλαίσια μιας εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τάσσεται εκ νέου υπέρ της επιστροφής της θανατικής ποινής. «Μόλις το κοινοβούλιο λάβει αυτή την απόφαση, εγώ θα την εγκρίνω», δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν. Στην συνέχεια, σε δημοψήφισμα, ο τουρκικός λαός θα δώσει την τελική συγκατάθεση του.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ερντογάν τονίζει τα εξής: «Η Δύση ισχυρίζεται ότι δεν είναι εφικτή η επιστροφή της θανατικής ποινής. Εγώ απευθύνομαι στην Δύση από αυτό το βήμα. Η μοίρα αυτού του έθνους δεν είναι στα χέρια σας. Η μοίρα αυτού του έθνους είναι στα δικά μας χέρια. Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Εσείς που 53 χρόνια δεν εγκρίνετε την ένταξη της Τουρκίας, πως λαμβάνετε μια τέτοια απόφαση;»

Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει: «Η ανακήρυξη του ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι αρκετή. Πρώτα να καθαρίσετε τους εκπρόσωπους της οργάνωσης. Παντού τριγυρνούν οι εκπρόσωποι της τρομοκρατικής οργάνωσης. Την στιγμή που παρέχετε κάθε είδους υποστήριξη στους τρομοκράτες, πως είναι δυνατόν να κάνετε λόγο για το ενδεχόμενο της διακοπής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε.; Καθυστερήσατε. Να λάβετε αμέσως την απόφαση σας. Ο κύριος πρωθυπουργός είναι εδώ. Οι υπουργοί είναι εδώ. Με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνω να κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του έτους. Στο τέλος του έτους να πάμε στον λαό. Η Αγγλία το έπραξε. Ζήτησε την γνώμη του λαού».

Ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στην Δύση να επιβάλλει τα σχέδια της σε αυτή την περιοχή. Επίσης, δηλώνει ότι την νύχτα της 15ης Ιουλίου, ο ίδιος και οι συνοδοιπόροι του αντιλήφθηκαν ότι πλέον δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις ζωές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή