Κοτζιάς προς Μπακογιάννη για Αλβανία: «Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να μελετά με προσοχή τα κείμενα»

Κοτζιάς προς Μπακογιάννη για Αλβανία: «Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να μελετά με προσοχή τα κείμενα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διαβάσει πιο προσεκτικά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της Αλβανίας σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία, κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Κοτζιάς στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων για τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε εντός και στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, κληθείς να σχολιάσει την σχετική με την έκθεση της Κομισιόν δήλωση της κας Μπακογιάννη, είπε: «Θα αντιληφθεί ότι σειρά των κριτικών παρατηρήσεων που υπάρχουν στην έκθεση απλά δεν προβλήθηκαν στον ελληνικό Τύπο. Νομίζω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να μελετά με προσοχή τα κείμενα».

Ο κ. Κοτζιάς θέλησε επίσης να επισημάνει ότι μόλις από το 2015 που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργού «άρχισαν τα κείμενα της ΕΕ να είναι σαφή και με συγκεκριμένες αναφορές και συγκεκριμένες διεκδικήσεις όσον αφορά στα δικαιώματα της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Νωρίτερα, η κα. Μπακογιάννη και ο υπεύθυνος τομέα Εξωτερικών κ. Κεφαλογιάννης, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, σχετικά με την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία.

Για το θέμα αυτό έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι επιεικώς ατυχείς χειρισμοί της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών στις ελληνοαλβανικές σχέσεις επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς με το χειρότερο δυνατό τρόπο για την Ελλάδα, στην πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία.

Η απουσία έστω και της παραμικρής αναφοράς στην προκλητική στάση της αλβανικής πλευράς σε σημαντικά ζητήματα, όπως η ανακίνηση αξιώσεων περί "τσάμικου ζητήματος" ή η ανεπαρκής προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, συνιστά διπλωματική ήττα για την κυβέρνηση.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η καινοφανής στρατηγική της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων ήταν εξαιρετικά εσφαλμένη.

Αποδεικνύεται σήμερα ότι η επίσημη καταγραφή του μηχανισμού από την Ε.Ε. δεν επέτρεψε απλώς στην αλβανική πλευρά να θέσει ενώπιον τρίτων μια σειρά από παράλογες αξιώσεις, αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να αποσυνδεθεί η πορεία προόδου των ελληνοαλβανικών σχέσεων από την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή