Ασκήσεις ισορροπίας στις πρώτες επιλογές Τραμπ

Ασκήσεις ισορροπίας στις πρώτες επιλογές Τραμπ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικά μηνύματα στέλνουν στους Αμερικανούς πολίτες και στη διεθνή κοινότητα οι πρώτες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τους συνεργάτες του που θα αναλάβουν καίρια αξιώματα στον Λευκό Οίκο από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο νικητής των πρόσφατων εκλογών αρχίσει επισήμως να εκτελεί τα προεδρικά του καθήκοντα.

Μόλις έξι ημέρες μετά το τέλος της άκρως διχαστικής προεκλογικής εκστρατείας, στη διάρκεια της οποίας είχε υποσχεθεί ότι «θα αποξηράνει το έλος της Ουάσιγκτον», ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Ράινς Πρίμπους, τυπικό εκπρόσωπο του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, ως επιτελάρχη του Λευκού Οίκου. Με ελληνικές ρίζες, από την πλευρά της μητέρας του, ο 44χρονος πολιτικός είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, έναν πολιτικό ο οποίος μόνο την τελευταία στιγμή και πολύ ανόρεκτα τοποθετήθηκε στο πλευρό του Τραμπ. Η επιλογή του Πρίμπους ερμηνεύεται ως κίνηση κατευνασμού της «ορθόδοξης» πτέρυγας του κόμματος και αναμένεται να διευκολύνει την προώθηση καίριων νομοσχεδίων στο Κογκρέσο, χαρίζοντας στον νέο πρόεδρο τις πρώτες κοινοβουλευτικές του νίκες.

Σε μια εμφανή προσπάθεια εξισορρόπησης της επιλογής Πρίμπους, ο εκλεγείς πρόεδρος επέλεξε ως επικεφαλής της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού τον Στίβεν Μπάνον, εκ των πλέον προβεβλημένων εκπροσώπων της δεξιάς, «αντισυστημικής» πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών. Επιτυχημένος επιχειρηματίας και στέλεχος της Goldman Sachs στο παρελθόν, ο Μπάνον μεταπήδησε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και έγινε ευρύτερα γνωστός ως επικεφαλής της ιστοσελίδας Breitbart News, ναυαρχίδας της λεγόμενης «εναλλακτικής Δεξιάς» (Alt Right). Η εν λόγω ιστοσελίδα πρόβαλε συστηματικά ρατσιστικές θέσεις εναντίον των μαύρων και των μουσουλμάνων, όπως και κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας, ενώ στην προεκλογική περίοδο έθετε σε κυκλοφορία φήμες που εμφάνιζαν τη Χίλαρι Κλίντον περίπου ετοιμοθάνατη και άλλες, ανάλογης ποιότητας, «αποκαλύψεις».

Η επιλογή Μπάνον προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Κου Κλουξ Κλαν υποστήριξε τον Τραμπ, από τη στιγμή που ο τελευταίος διόρισε ως κορυφαίο σύμβουλό του έναν γυρολόγο του ρατσισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Χάρι Ριντ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Σε ό,τι αφορά τα καίρια υπουργεία της κυβέρνησης Τραμπ, οι δημοσιογραφικές εικασίες δίνουν και παίρνουν. Το πρακτορείο Reuters πιθανολογούσε ότι ο ισχυρής επιρροής πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς, προορίζεται είτε για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είτε για το υπουργείο Υγείας. Ο Στίβεν Χάντλι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, φέρεται να προαλείφεται για υπουργός Αμυνας, ενώ ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι εποφθαλμιά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τη διαβεβαίωση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους του ο Μπαράκ Ομπάμα στο ταξίδι του σε Αθήνα και Βερολίνο, που αρχίζει σήμερα. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για την ελληνική πρωτεύουσα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι είναι ανάγκη «να δοθεί περισσότερος χώρος και χρόνος» στον διάδοχό του, προκειμένου να καταλήξει σε «καρποφόρες αποφάσεις».

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία, μετά την εκλογή του, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του νεοεκλεγμένου προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ «τόνισε στον πρόεδρο Πούτιν ότι επιθυμεί ζωηρά να αποκαταστήσει μια ισχυρή και βιώσιμη σχέση με τη Ρωσία και τον λαό της». Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «εξαιρετικά μη ικανοποιητική» τη σημερινή κατάσταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και ότι οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της βελτίωσής τους και της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών «εναντίον του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού, της διεθνούς τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με το επιτελείο Τραμπ, οι δύο άνδρες «οικοδόμησαν μια σχέση στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή