ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Κυπριακό: Λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί έναν πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μόνο για τον ελληνισμό και τον Κυπριακό λαό αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση τους.

Τόνισε ότι στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επι τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος - μέλος της ΕΕ, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Σημείωσε ότι δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε στην περιοχή μας και την Ευρώπη οι συνομιλίες αποκτούν επιπλέον σημασία και τόνισε, όπως και χτες παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ότι το Κυρπιακό δεν είναι ένα διμερές αλλά ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή και κατοχή απο τα τουρκικά στρατεύματα.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που διευθύνετε και θα καταβάλει καθε στήριξη, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες σας όπως και συνολικά του κυπριακού λαού, διότι θεωρούμε ότι δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού.

Ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως από τον Νίκο Αναστασιάδη για τη σημαντική πρόοδο που φαίνεται ότι έχει σημειωθεί αλλά και για τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Αναστασιάδης: Εγιναν βήματα προόδου αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές

«Θέλω να ευχαριστήσω για την γόνιμη και δημιουργική συζήτηση που είχαμε, όπου είχα ευκαιρία να ενημερώσω για την πρόοδο στο εδαφικό και τον προοπτικών στο Μοντ Πελεράν» είπε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και προσέθεσε ότι «Θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι εναπομείνασες διαφορές. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την στήριξη της Ελλάδας, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Έγιναν βήματα προόδου αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές. Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει την ίδια κατανόηση.»

(Πληροφορίες από: Καθημερινή Κύπρου, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ