Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Οι σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις του Φασιανού

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση που παρουσιάζει 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Οπως υπογραμμίζει η επιμελήτρια του αφιερώματος, Λουίζα Καραπιδάκη, η έκθεση αφενός αναδεικνύει το εικονογραφικό έργο τεσσάρων δεκαετιών του Αλέκου Φασιανού, αφετέρου μας φέρνει κοντά σε σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις. Στα συνολικά 91 βιβλία υπάρχουν 395 εμπεριέχοντα έργα τέχνης του καλλιτέχνη, τα οποία χρονολογούνται από το 1973 έως και το 2013, είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον ίδιο. Ενδεικτικά πρόκειται για πρωτότυπες ζωγραφιές, σχέδια, estampes, pochoir, λινοτυπίες, κολάζ, μεταξοτυπίες, χαρακτικά (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, pointes-sèches, χαρακτικά σε Λινόλεουμ), χαρτοκολλητικές ή διατρητογραφίες, επιζωγραφισμένες και άλλες μεικτές τεχνικές. Στις εκδόσεις περιλαμβάνονται κείμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία (Θεόκριτος, Σαπφώ, Αλκαίος, Αριστοφάνης, Ομηρος), από τη νεοελληνική ποίηση (Δημήτρης Αναλις, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Δημήτρης Γιακουμάκης, Μάνος Ελευθερίου, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κ. Π. Καβάφης, Νίκος Καρούζος, Γιώργος Κοτζιούλας, Δημήτρης Κρανιώτης, Θανάσης Νιάρχος, Τα βιβλία έχουν κυρίως τυπωθεί σε Ελλάδα και Γαλλία.

​​Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο. Μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2017

GAZARTE

Με μοναδική χροιά φωνής και αισθητική

Αν ακούσεις μία φορά τον Asaf Avidan, αποκλείεται να τον ξεχάσεις. Ο κορυφαίος μουσικός έρχεται στην Αθήνα και στο Gazarte για δύο εμφανίσεις (26-27/11). Με μοναδική χροιά φωνής και άψογη αισθητική σε κάθε πρότζεκτ που παρουσιάζει, ο Ισραηλινός καλλιτέχνης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, μουσικός, στιχουργός, συνθέτης και ερμηνευτής, πολυτάλαντος και ανήσυχος, έκανε στροφή προς τη μουσική ύστερα από ένα τυχαίο προσωπικό γεγονός και δημιούργησε το 2006 το πρώτο του συγκρότημα που έφερε και το όνομά του (Asaf Avidan & The Mojos). Μέχρι το 2011 κυκλοφόρησε 4 άλμπουμ με τους The Mojos και ακολούθησαν 2 προσωπικά άλμπουμ, με το πιο πρόσφατο να έχει κυκλοφορήσει αρχές του 2015 (Gold Shadow).

​​Βουτάδων 32-34.

Στις 9 το βράδυ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΕΛΙΟΥ

Κατακερματισμένος βιωματικός χώρος

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., εγκαινιάζεται μια αναδρομική έκθεση του Κώστα Παπανικολάου στον χώρο της Συλλογής Φέλιου, σε επιμέλεια Τατιάνας Σπινάρη. Παρουσιάζονται 32 από τα 75 έργα που έχει στην κατοχή του ο συλλέκτης. Ο Παπανικολάου παρατηρεί, απομονώνει, ανα-δράμει και καταγράφει τον βιωματικό του χώρο, κατακερματισμένο σε επιμέρους τοπία. Πρόκειται για μια καθημερινότητα διαρκείας, καθώς τα έργα της έκθεσης καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της δουλειάς του από το τέλος των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών έως την πρόσφατη περίοδο. Θα γίνουν ξεναγήσεις στις 3/12, 14/1 και 29/1/2017.

​​ Η Συλλογή Φέλιου βρίσκεται

στη Φωκίωνος Νέγρη 16

GAZARTE

Al Di Meola, η επιστροφή

Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης της κιθάρας Al Di Meola, σε μία από τις πιο δημιουργικές φάσεις της καριέρας του, επιστρέφει απόψε στην Αθήνα για μια παράσταση, αυτήν τη φορά όμως με διαφορετικό project: οι κορυφαίες επιτυχίες των Beatles από τη μαγική κιθάρα του

​​Gazarte,

Βουτάδων 32, Γκάζι

TSELIOU GALLERY

Ελεάννα Μαρτίνου

Η εικαστικός Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει τη νέα ενότητα της δουλειάς της αυτήν την Τρίτη. Προσεγγίζει τη λειτουργία της μάσκας ως κοινωνικού προσωπείου, με έμπνευση από το Facebook, με ακουαρέλες και εγκαταστάσεις.

​​Εως τις 17/12, Tseliou Gallery,

Ηρακλείτου 3

ΙΑΝΟΣ

Στη χώρα του περίπου

Ο Ιανός και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου «Στη χώρα του περίπου. Περίπου σύγχρονη, περίπου ευρωπαϊκή, περίπου πλούσια». Για την έκδοση θα μιλήσουν ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Ηλίας Μαγκλίνης και ο ίδιος ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη. Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

​​Σταδίου 24, Αθήνα,

8.30 μ.μ.

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ»

«1984»

Το προφητικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Οργουελ «1984» μεταφέρεται στη σκηνή του Νέου Θεάτρου Κατερίνα Βασιλάκου σε διασκευή των Ρόμπερτ Αϊκι και Ντάνκαν Μακμίλαν και σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Πρωταγωνιστούν οι Αργύρης Παντζαράς, Νίκος Κουρής και Λένα Δροσάκη.

​​Πρεμιέρα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. Προφήτη Δανιήλ 3 – 5

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 256

Παπαδιαμάντης στην ΑΣΚΤ

Το «Ονειρο στο κύμα & Ερως Ηρως» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας–αφιερώματος του Δ. Αβδελιώδη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Μετά την πρώτη παρουσίασή τους στην Αθήνα και ανά την Ελλάδα, επαναλαμβάνονται και φέτος στο θέατρο της ΑΣΚΤ.

​​Από αυτήν την εβδομάδα και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου, Πειραιώς 256

ΓΚΑΛΕΡΙ BERNIER/ELIADES

Kahlil Joseph

H πρώτη ατομική έκθεση σε ευρωπαϊκή αίθουσα τέχνης του Αμερικανού εικαστικού και σκηνοθέτη Kahlil Joseph, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα από τους χώρους της μουσικής και της μόδας, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην γκαλερί Bernier/Eliades. Παρουσιάζονται οι ταινίες «m.A.A.d», «Until the Quiet Comes» και «Wildcat».

​​Επταχάλκου 11.

Εως τις 5/1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή