ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Με πλεόνασμα υψηλότερο του 1,8% θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα λίγο υψηλότερο του 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 θα κατατεθεί το απόγευμα της Δευτέρας ο νέος προϋπολογισμός στη Βουλή. 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται η πλήρης χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ), χωρίς να έχει χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ενώ παράλληλα διατηρείται και η πρόβλεψη που υπήρχε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για δαπάνη ύψους 300 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική. 

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αντιρρήσεις της Τρόικας για τη χρηματιοδότηση του ΚΕΑ κατά το 2017 κάμφθηκαν από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για υπερ-απόδοση των εσόδων φέτος και μεταφορά αυτής της θετικής επίπτωσης στο επόμενο έτος. Σύμφωνα δε με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ καλύφθηκε. 

Πλέον στο σκέλος της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών, παραμένει ανοιχτό το πώς θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει για το 2018. Οι θεσμοί εκτιμούν ότι υπάρχει κενό της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ, ή περίπου 700 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη μη διασφαλισμένη χρηματοδότηση του ΚΕΑ. 

Το θέμα θα συζητηθεί και τις επόμενες ημέρες, και θα πρέπει να έχει επιλυθεί ώστε να κατατεθεί το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα ζητά το κενό αυτό να καλυφθεί μέσω περικοπών σε κοινωνικά επιδόματα και φορο-απαλλαγές στο πλαίσιο των συστάσεων που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ