Σχέδιο στήριξης βρετανικών επιχειρήσεων με 2 δισ. στερλίνες το έτος

Σχέδιο στήριξης βρετανικών επιχειρήσεων με 2 δισ. στερλίνες το έτος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υφίσταται πιέσεις από τις βρετανικές επιχειρήσεις για να καθυστερήσει την έξοδο από την Ε.Ε., το Facebook και η Google ενισχύουν την παρουσία τους στη χώρα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθυμίζει στη Βρετανία ότι, προς το παρόν, παραμένει μέλος της Ε.Ε. και δεν μπορεί να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Η κ. Μέι, όμως, υπόσχεται μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 17% από το 2020. Σύμβουλοί της επιμένουν πως πρέπει να συμπιέσει την εταιρική φορολογία στο 15%, αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ τηρήσει την υπόσχεσή του και μειώσει τη φορολογία των αμερικανικών επιχειρήσεων σε αυτό το επίπεδο. Παράλληλα, η κ. Μέι δεσμεύεται να στηρίξει τις βρετανικές επιχειρήσεις με 2 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 2,35 δισ. ευρώ, έως το 2020. Στόχος θα είναι η στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι ενισχύει την παρουσία του στη Βρετανία κατά 50%, ανοίγοντας νέα γραφεία στο Λονδίνο το 2017. Θα δημιουργήσει έτσι 500 νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό. Προηγήθηκε η Google, που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε επενδύσεις 1 δισ. στερλινών, αντίστοιχες του 1,17 δισ. ευρώ, για τα γραφεία στο Λονδίνο και 3.000 προσλήψεις έως το 2020. Οι δύο ψηφιακοί κολοσσοί επικαλούνται την αφθονία ταλαντούχων επαγγελματιών στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς επιχειρηματίες, ζητούν μεταβατική περίοδο πέντε τουλάχιστον ετών μετά την πάροδο των δύο ετών που προβλέπονται για την επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να αρχίσουν τον Μάρτιο του 2017, ζητούν να παραταθεί η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. έως το 2024. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η κ. Μέι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, όπως και οι Βρυξέλλες. Η ίδια τονίζει ότι θέλει να γίνει η Βρετανία ο ισχυρότερος πόλος έλξης στον κόσμο για «επιστήμονες, πρωτοπόρους και καινοτόμους της τεχνολογίας».

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται να παρουσιάσει αύριο πρόγραμμα επενδύσεων 1,3 δισ. στερλινών, αντίστοιχο των 1,52 δισ. ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση των οδικών δικτύων της χώρας. Οι εν λόγω δαπάνες θα εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος πολλών δισ. στερλινών για έργα υποδομών, με στόχο τον άμεσο θετικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή