Ο Αμαζόνιος στο έλεος των πειρατών

Ο Αμαζόνιος στο έλεος των πειρατών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νύχτα προτιμούν να πλήττουν τους στόχους τους οι πειρατές του Αμαζονίου. Φορώντας κουκούλες, 15 από αυτούς εισπήδησαν στο ποταμόπλοιο του Μερινάλδο Πάιβα, την ώρα που οι δεκάδες επιβάτες του κοιμόντουσαν σε αιώρες. Οι άτυχοι επιβάτες ξύπνησαν για να βρουν άνδρες με αυτόματα όπλα, στραμμένα στα κεφάλια τους.

Οι ένοπλοι άρπαξαν χρήματα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα, καύσιμα, ακόμη και τρόφιμα, υποχρεώνοντας τους επιβαίνοντες να ξαπλώσουν μπρούμυτα στο κατάστρωμα. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι πήδηξαν σε ταχύπλοα και εξαφανίστηκαν στον ποταμό.

«Κάθε καπετάνιος γνωρίζει ότι βρίσκεται στο έλεος αυτών των αποβρασμάτων. Είμαστε τυχεροί που τα πράγματα δεν ήταν χειρότερα. Σε άλλες επιθέσεις, επιβάτες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμών, βιασμού, ακόμη και δολοφονίας», λέει ο 41χρονος Πάιβα, που δραστηριοποιείται στα νερά του Αμαζονίου από τα παιδικά του χρόνια.

Η πειρατεία αποτελεί εδώ και γενεές αναπόσπαστο τμήμα της ζωής στον Αμαζόνιο. Καθώς, όμως, ο πληθυσμός της πάλαι ποτέ παρθένας περιοχής αυξάνεται και οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών επεκτείνουν την επιρροή τους, οι ευκαιρίες για τους πειρατές πολλαπλασιάστηκαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις, από τη μεριά τους, παλεύουν να τιθασεύσουν την εκτίναξη της εγκληματικότητας.

Τον Οκτώβριο, τέσσερις μασκοφόροι πειρατές με τουφέκια κατέλαβαν πετρελαιοφόρο σκάφος στον ποταμό Σολιμόες και αφαίρεσαν από αυτό 2.600 γαλόνια καυσίμου, καθώς και τα χρήματα, ρολόγια και ρούχα του πληρώματος. Στις 10 Σεπτεμβρίου, δέκα πειρατές εισπήδησαν σε επιβατικό πλοίο κοντά στην πόλη Μπελέμ, ληστεύοντας τους 260 επιβάτες. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν μία γυναίκα επιβάτη ως ανθρώπινη ασπίδα για να διαφύγουν.

Πριν από λίγους μήνες, κοντά στο Μανάος, ο πειρατής Χουέντερσον Παουλίνο, που χρησιμοποιούσε το όνομα «Μοϊκανός», ομολόγησε ότι σκότωσε και διαμέλισε δύο άνδρες, που πουλούσαν πάγο και αλάτι από το σκάφος τους. Ο Μοϊκανός ηγείτο συμμορίας, η οποία έκλεβε χρήματα και καύσιμα από τα θύματά της, ενώ στην ομολογία του είπε ότι στόχος του ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για τα Χριστούγεννα.

Η αυξανόμενη ανησυχία για τα κρούσματα πειρατείας συμπίπτει με την ταχεία ανάπτυξη της περιοχής. Η πολιτεία της Αμαζόνας στη Βραζιλία έχει 25 εκατομμύρια πληθυσμό, με την πόλη του Μανάος να φιλοξενεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια.

Ο Αμαζόνιος, όμως, είναι μία από τις φτωχότερες περιοχές της Βραζιλίας, ενώ η εγκληματικότητα έχει ακμάσει εν μέρει εξαιτίας της απουσίας αστυνόμευσης. Οι Αρχές, από τη μεριά τους, υποστηρίζουν ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Νωρίτερα φέτος, η αστυνομία της Αμαζόνας συνέλαβε τον Ζοζέ Κονσεϊσάο ντε Σόουζα, πειρατή, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε δύο Κολομβιανούς διακινητές ναρκωτικών, κλέβοντας τα 235 κιλά κοκαΐνης, που μετέφεραν με πλοιάριο στο Μανάος.

Ο Γκαλδίνιο Αλενσάρ, πρόεδρος της Ενωσης Ναυτιλιακών Εταιρειών του Αμαζονίου, λέει ότι οι πειρατές στοχεύουν ολοένα και πιο συχνά πλοία που μεταφέρουν μεγάλα φορτία για τις κατοικημένες περιοχές του ποταμού. Μεταξύ της λείας τους περιλαμβάνονται καύσιμα, φιάλες υγραερίου, ηλεκτρονικές συσκευές, τσιμέντο και αποξηραμένο βοδινό κρέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή