Η Αγκυρα επιμένει για την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό

Η Αγκυρα επιμένει για την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αιχμές από την τουρκική πρωτεύουσα σχετικά με τη στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και της Αθήνας στο Κυπριακό, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει για την σημασία της πενταμερoύς διάσκεψης για τις εγγυήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι τελευταίες δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στο νησί, ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την πενταμερή διάσκεψη. Ο ίδιος δήλωσε ότι εντός του πρώτου μισού του Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ενδέχεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, υπάρχει ακόμη χρόνος για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι τα τέλη του 2016.

Η Άγκυρα, από την μεριά της, υποστηρίζει την εν λόγω θέση του κ. Ακιντζί και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα σχετικά μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι πληροφορίες της Κ δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά προβάλλει την άποψη ότι η ίδια επιδιώκει την άμεση επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος γεγονός που θέτει την διεθνή κοινότητα στο πλευρό της.

Στα πλαίσια της παραπάνω υπόθεσης, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του ζητά την άμεση σύγκλιση της πενταμερούς διάσκεψης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι εγγυήσεις και το θέμα της ασφάλειας.

Η οπτική γωνία της Άγκυρας για την πενταμερή

Οι πηγές της Κ στην τουρκική πρωτεύουσα επισημαίνουν ομόφωνα ότι η πενταμερής διάσκεψη δεν πρόκειται να αφορά αποκλειστικά την πτυχή της ασφάλειας του Κυπριακού. Στην συνάντηση Αλέξη Τσίπρα-Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να διευθετήσουν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες στο Κυπριακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια θέση με τις πηγές μας εκφράζει και η ηγεσία του κ. Ακιντζί, η οποία, μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Ελβετίας αφήνει να εννοηθεί ότι το κεφάλαιο του εδαφικού και των χαρτών ήταν ζητήματα, η διευθέτηση των οποίων θα ερχόταν στην τελική φάση των συνομιλιών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή