ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Την Μ. Ντεβός, υπέρμαχο του «ελεύθερου» σχολείου πρότεινε για το υπουργείο Παιδείας ο Τραμπ

AFP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

O Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε σήμερα την Μπέτσι Ντεβός, μια συντηρητική πάμπλουτη φιλάνθρωπο και σθεναρή υπέρμαχο του δικαιώματος να αποφασίζει κανείς μεταξύ του δημοσίου σχολείου, του ιδιωτικού και της κατ’ οίκον εκπαίδευσης, για να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας.

«Υπό την διοίκησή της θα μεταρρυθμίσουμε το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα και θα εξαλείψουμε την γραφειοκρατία που εμποδίζει την πρόοδο των παιδιών μας, προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια εκπαίδευση και μια επιλογή σχολείων υψηλού επιπέδου σε όλες τις οικογένειες», επισήμανε ο εκλεγμένος πρόεδρος σε ένα δελτίο τύπου όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της 58χρονης.

Η υποψηφιότητα αυτή πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία.

Η Ντεβός είπε ότι νιώθει τιμή καθώς επιλέχθηκε «για να προσφέρει εκ νέου στην αμερικανική εκπαίδευση το μεγαλείο της», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του μεγιστάνα («κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά»).

«Το κατεστημένο δεν είναι αποδεκτό στην εκπαίδευση» υπογράμμισε.

Η επιφανής Ρεπουμπλικανή παντρεύτηκε τον Ντικ Ντεβός, έναν εκ των κληρονόμων του Ρίτσαρντ Ντεβός, που διαθέτει την 88η κατά σειρά μεγαλύτερη περιουσία με βάση τον κατάλογο του Forbes του 2016, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι το ζεύγος Ντεβός προσφέρει κάθε χρόνο σημαντικές δωρεές σε χριστιανικές και συντηρητικές οργανώσεις όπως οι Focus on the Family, The American Enterprise Institute και το υπερσυντηρητικό Heritage Foundation.

Η Μπέτσι Ντεβός είναι εξάλλου αδελφή του Έρικ Πρινς, πρώην μέλους των ειδικών δυνάμεων που έκανε περιουσία ιδρύοντας την πρώην Blackwater, την επιχείρηση μισθοφόρων που απασχόλησε την κοινή γνώμη κυρίως στον πόλεμο του Ιράκ.

Nωρίτερα, ο Τραμπ είχε επιλέξει τη Νίκι Χάλεϊ, κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η Χάλεϊ είχε υπάρξει ιδιαίτερα επικριτική προς το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πιθανοί υποψήφιοι υπουργοί

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επιλέξει τον δισεκατομμυριούχο επικεφαλής της εταιρείας W.L. Ross & Co , Γουίλμπουρ Ρος για το πόστο του υπουργού Εμπορίου. Ο Ρος είναι γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους ως αγοραστής αποτυχημένων εταιρειών.

Στο ίδιο άρθρο της WSJ, υποστηρίχθηκε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα προτείνει τον πρώην αντίπαλό του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, νευροχειρούργο, Μπεν Κάρσον για το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης.

Εκπρόσωπος του Κάρσον, ωστόσο διέψευσε το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε πρόταση από την πλευρά του Τραμπ.  Ο Κάρσον είχε δηλώσει παλαιότερα στην ίδια εφημερίδα ότι δεν ενδιαφέρεται για μία θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ