Χαμηλώνει τους τόνους ο Τραμπ

Χαμηλώνει τους τόνους ο Τραμπ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστηματικές προσπάθειες να αμβλύνει τις ανησυχίες που προκάλεσε, εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καταβάλλει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ντόναλντ Τραμπ, μετριάζοντας τις πιο αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του και προσφέροντας αξιώματα σε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

Στη διάρκεια συνάντησής του με το επιτελείο της εφημερίδας New York Times –από τους πιο σκληρούς επικριτές του στον δημοσιογραφικό χώρο– ο εκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι έχει «ανοιχτό μυαλό» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει κάποια διασύνδεση» με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Κατά την προεκλογική περίοδο είχε χαρακτηρίσει «φάρσα» τα περί κλιματικής αλλαγής και είχε προϊδεάσει για απόσυρση των ΗΠΑ από την πρόσφατη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Στην ίδια μακρά συζήτηση με το επιτελείο των New York Times –μέρος της οποίας ήταν εμπιστευτική– ο νέος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να ξεκινήσει έρευνες εναντίον του ζεύγους Κλίντον είτε για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πρώην υπουργού Εξωτερικών είτε για τα οικονομικά του φιλανθρωπικού ιδρύματος του ζεύγους. Ωστόσο, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά να πραγματοποιηθούν παρόμοιες έρευνες – κάτι που, άλλωστε, είναι αρμοδιότητα όχι της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά της δικαιοσύνης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ντόναλντ Τραμπ αναίρεσε προηγούμενες υπέρ της χρήσης βασανιστηρίων σε περιπτώσεις τρομοκρατών. Δήλωσε μάλιστα ότι «εντυπωσιάστηκε» όταν ο απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Μάτις, ένας εκ των επικρατέστερων για το υπουργείο Aμυνας, του είπε ότι «ένα πακέτο τσιγάρα και δύο μπίρες» κάνουν τους υπόπτους να μιλούν ευκολότερα και ειλικρινέστερα από τα βασανιστήρια.

Σχετικά με το Μεσανατολικό, δήλωσε ότι θα ήθελε να είναι εκείνος που θα φέρει την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προσέθεσε δε ότι ο (Αμερικανοεβραίος) γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει, από πλευράς ισχύοντος δικαίου, σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τα προεδρικά του καθήκοντα, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι «θα κάνει κάτι» γι’ αυτό το ζήτημα, αφήνοντας τη διαχείριση του ομίλου του στους στενούς συγγενείς του.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε για πρέσβειρα της χώρας του στον ΟΗΕ την Ρεπουμπλικανή κυβερνήτη Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, η οποία είχε εναντιωθεί στην υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα. Κόρη μεταναστών από την Ινδία, η Χέιλι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αξίωμα στην κυβέρνηση Τραμπ.

O Ντέιβιντ Πετρέους

Την προθυμία του να αναλάβει θέση στη νέα κυβέρνηση εξέφρασε, με συνέντευξή του στο BBC, ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και της CIA και ένας εκ των υποψηφίων για το αξίωμα του υπουργού Aμυνας. Στην ίδια συνέντευξη, ο Πετρέους δήλωσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να συνάψει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, παραλληλίζοντας μια παρόμοια στροφή με εκείνη των Νίξον – Κίσινγκερ, που προσέγγισαν την Κίνα τη δεκαετία του ’70. Προειδοποίησε, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιχειρηθεί «με ορθάνοιχτα μάτια».

Σήμερα, Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γιορτάσει με την οικογένειά του την Ημέρα των Ευχαριστιών στην πολυτελή έπαυλή του στη Φλόριντα, όπου δεν αποκλείεται να λάβει τις αποφάσεις του για σημαντικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου εκείνου των Εξωτερικών. Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών –και σκληρός επικριτής του Τραμπ μέχρι πρότινος– Μιτ Ρόμνεϊ είναι πιθανό να καταλάβει το αξίωμα, χωρίς να αποκλείει και τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, έναν από τους πρώτους προβεβλημένους Ρεπουμπλικανούς που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή