ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κυβερνητικό «ρήγμα» από Δ. Καμμένο στην Εξεταστική για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με ψήφους 11 υπέρ, έναντι 10 κατά, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ, αποφάσισε να κλείσει τον κύκλογια  των μαρτύρων και να προχωρήσει στην εξέταση του πορίσματος Καλούδη, ενώ θα κληθούν νέοι μάρτυρες, μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν συγκλονιστικά στοιχεία.

Την πρόταση αυτή στήριξαν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι η Εξεταστική έχει πολύ ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθώς πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ ήδη από τις εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες του αποδεικτικού υλικού που έχει σταλεί στα μέλη της μαζί με τις μαρτυρικές καταθέσεις, μπορούν, όπως επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, «να βγουν αβίαστα συμπεράσματα».

Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν, τόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, επιμένοντας στην ανάγκη να κληθούν και άλλοι μάρτυρες, προκειμένου η Επιτροπή να έχει ολοκληρωμένη άποψη για θέματα στα οποία υπάρχουν, όπως τόνισαν, αναπάντητα ερωτήματα.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «και μόνο από την εξέταση του πορίσματος Καλούδη, θα προκύψει ανάγκη κλήσης νέων μαρτύρων», ενώ σημείωσε ότι ήδη, σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν βαριές κατηγορίες για πέντε άτομα. Τόνισε ακόμα, ότι μεταξύ αυτών που πρέπει να καταθέσουν, είναι και ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος Ροβέρδος Σπυρόπουλος, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση βουλευτών της αντιπολίτευσης να κληθεί να καταθέσει ο πρώην ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Alter», Κώστας Γιαννίκος. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να κληθούν, μεταξύ άλλων, για να καταθέσουν:

- Ο πρώην εκδότης της «Ελευθεροτυπίας», Χάρης Οικονομόπουλος, καθώς με επιστολή του προς την Εξεταστική καταγγέλλει μεθοδεύσεις τραπεζών σε βάρος του, που οδήγησαν, όπως υποστηρίζει, σε πιστωτική ασφυξία και κλείσιμο της εφημερίδας, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησαν για άλλα μέσα ενημέρωσης.

-Ο δημοσιογράφος Άρης Δαβαράκης, για τους ισχυρισμούς του ότι έπαιρνε χρήματα από τον υπουργό Επικρατείας για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από το site του.

Η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την οποία συντάχθηκε και ο κ. Καμμένος, ήταν ότι θα εξεταστούν τα στοιχεία που θα τους ζητηθεί εγγράφως να αποστείλουν στην Επιτροπή και αν κριθεί ανάγκη, τότε θα τους καλέσουν να καταθέσουν.

«Κλείνουμε τον κύκλο των μαρτύρων, εκτός και αν υπάρξουν συνταρακτικά απρόοπτα», τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

«Και το θέμα και ο χρόνος παράδοσης του πορίσματος είναι καθορισμένα. Φτάσαμε στο τέλος της περιόδου, δεν υπάρχει λόγος για κλήση και άλλων μαρτύρων» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη.

«Υποχρέωση μας δεν είναι να τηρήσουμε την 4η ή την 5η αναβολή, αλλά να ολοκληρώσουμε το έργο μας», σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι πρέπει να προσέλθουν στην Εξεταστική και άλλοι μάρτυρες συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους η αντιπολίτευση κρίνει αναγκαίο να καταθέσουν.

«Από τη στιγμή που αποφασίζουμε να κλείσουμε την αποδεικτική διαδικασία, πάρτε και την ευθύνη η κυβερνητική πλειοψηφία, να πείτε ότι αυτά τα δύο πρόσωπα δεν χρειάζονται να κληθούν», αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, που είχε κάνει και την πρόταση για τον κ. Δαβαράκη, επέμεινε ότι πρέπει να κληθεί, τονίζοντας ότι πρέπει να ερευνηθούν οι καταγγελίες του, αλλά και να εξακριβωθεί αν υπάρχουν τελικά «μαύρα ταμεία» στα κόμματα.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής έκανε λόγο για μυθιστορηματικού χαρακτήρα καταγγελίες, τις οποίες διέψευσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, δηλώνοντας στην κατάθεσή του στην Εξεταστική, ότι ο κ. Δαβαράκης ποτέ δεν πληρώθηκε από το κόμμα.

Από την ΝΔ, τόσο ο Μάκης Βορίδης, όσο και ο Νότης Μηταράκης, αντέτειναν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλεκτική διάθεση στην κλήση των μαρτύρων και προσπαθούν να αποτρέψουν καταθέσεις που εμπλέκουν το κόμμα τους.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, πρότεινε να ζητηθεί από τον κ. Δαβαράκη να καταθέσει τα παραστατικά της πληρωμής του για να εξακριβωθεί αν έπαιρνε κανονικά χρήματα ή ήταν μαύρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ