ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση-βόμβα από σύμβουλο Ερντογάν

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κύπρος

Tην προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία προτείνει ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα οικονομίας Γιγίτ Μπουλούτ. Σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής κοινότητα συζητεί τις πρόσφατες αναφορές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο σύμβουλος και στενός συνεργάτης του δεν τάσσεται μόνο κατά της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου, την οποία χαρακτηρίζει «δολοφονία της σύνθεσης τουρκισμού-Ισλάμ» στην περιοχή.

Προτείνει επιπλέον τη μετατροπή της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Kύπρου» («ΤΔΒΚ») σε επαρχία της Τουρκίας, πρόταση που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό μετά και την αποτυχία των συζητήσεων στο Μον Πελερέν.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γιγίτ Μπουλούτ, η οποία έγινε στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber στις 20 Νοεμβρίου, έχει ως εξής: «Στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” επιχειρούν να κλείσουν το θρησκευτικό λύκειο. Με ποιου την καθοδήγηση; Του Αγγλου. Ακόμη (σήμερα) οι Αγγλοι επιχειρούν να ελέγξουν την “ΤΔΒΚ”. Να πω και κάτι ακόμη ξεκάθαρα. (Κάποιοι προτείνουν) οι συνομιλίες να συνεχιστούν, το νησί να ενωθεί, να γίνει ένα κομμάτι. Θέλω να τους ρωτήσω το εξής: (Από τώρα και στο εξής) σε ένα μέρος που μέχρι σήμερα επισκεπτόμουν με την ταυτότητά μου, (στο μέλλον) θα πρέπει να πηγαίνω με θεώρηση Σένγκεν;

»(Σε περίπτωση λύσης) οι βρετανικές βάσεις θα παραμείνουν στην Κύπρο. Πρόκειται για δύο βάσεις που έχουν καθεστώς χώρας. Εχουν σημαία και θέση στο διεθνές δίκαιο. (Μετά τη λύση) συζητείται η διατήρηση των βρετανικών βάσεων. Οι Αγγλοι κομάντος θα παραμείνουν στο νησί. Στις βρετανικές βάσεις τη νύχτα της 15ης Ιουλίου (σ.σ.: εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία) υπήρχε κινητικότητα. Επίσης, κινητικότητα υπήρχε και στα αεροπλανοφόρα που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον ασύρματο υπήρχε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εισβολής στην Τουρκία. Κάποια μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν ανέμεναν σήματα. (Υπό αυτές τις συνθήκες) θα δώσω την Κύπρο στην Ε.Ε. και στη συνέχεια θα παρακαλώ για θεώρηση του Σένγκεν; Πρόκειται για μια δολοφονία!

»Η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην Ε.Ε. σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή τη γεωγραφία. Σε περίπτωση που η “ΤΒΔΚ” δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς), τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της. Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό. Η οικονομία (της “ΤΔΒΚ”) οργανώνεται στην Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες κάποιοι ακόμη προπαγανδίζουν για λογαριασμό της Αγγλίας και της Ε.Ε.».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ