Ο Τοτ, ο μεγάλος τυχερός της Ημέρας των Ευχαριστιών

Ο Τοτ, ο μεγάλος τυχερός της Ημέρας των Ευχαριστιών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την όγδοη και τελευταία Ημέρα των Ευχαριστιών στον Λευκό Οίκο γιόρτασε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα. Καθώς οι ομοεθνείς του σε ολόκληρη τη χώρα συγκεντρώνονταν γύρω από το οικογενειακό τραπέζι για να γευτούν την παραδοσιακή γαλοπούλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, ακολουθώντας το τελετουργικό που έχει καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, έδωσε χάρη σε ένα ευτραφές πτηνό, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, απαλλάσσοντάς το από τη μοίρα εκατομμυρίων άλλων αντιπροσώπων του είδους του.

«Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι ευκαιρία να σμίξουμε με τους αγαπημένους μας, να αναλογιστούμε τις πολλαπλές ευλογίες που έχει δεχθεί αυτή η χώρα και, ύστερα από τη μακρά εκλογική περίοδο, να στρέψουμε την προσοχή μας από τις κάλπες στα πουλερικά (from polls to poultry)», δήλωσε, στο χαλαρό πνεύμα της εορτής, ο Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας στις τηλεοπτικές κάμερες τον μεγάλο τυχερό της χθεσινής ημέρας: τον Τοτ, μια καλοθρεμμένη γαλοπούλα, βάρους 18 κιλών και ηλικίας ισάριθμων εβδομάδων. Ο Τοτ, που φαινόταν να απολαμβάνει τη δημοσιότητα ανοίγοντας τις φτερούγες του, θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, μαζί με μια δεύτερη γαλοπούλα, τον Τάτερ, που μεγάλωσε μαζί με τον Τοτ σε φάρμα στην Αϊόβα.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου δεν είναι απολύτως εξακριβωμένη. Λέγεται ότι εμπνευστής του ήταν ο γιος του Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος είχε ζητήσει από τον πατέρα του να χαρίσει τη ζωή σε μια γαλοπούλα επί προεδρίας του. Πάντως, ο πρώτος πρόεδρος που προέβη δημοσίως σε αυτήν τη χειρονομία ήταν ο Τζον Κένεντι, το 1963, ενώ το έθιμο καθιερώθηκε μόνον επί προεδρίας πατρός Μπους, το 1989.

Οι δύο κόρες του Μπαράκ Ομπάμα, που διανύουν την εφηβεία τους, η Σάσα και η Μαλία, δεν συνόδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο αυτήν τη φορά, όπως είχε συμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στη θέση τους βρέθηκαν τα πολύ νεότερα ξαδέλφια τους Οστιν και Ααρον Ρόμπινσον. «Σε αντίθεση με τη Σάσα και τη Μαλία, αυτά τα παιδιά δεν έχουν γίνει ακόμη κυνικά εδώ στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και στη συνέχεια δήλωσε ότι οι θυγατέρες του πρέπει να απέφυγαν να παραστούν για να γλιτώσουν από τα όχι και τόσο επιτυχημένα ανέκδοτά του με γαλοπούλες. Μια εντύπωση την οποία βάλθηκε να ενισχύσει ο ίδιος ευθύς αμέσως, καθώς δήλωσε: «Θα ήθελα να αφιερώσω ένα λεπτό για να τιμήσω τις γενναίες γαλοπούλες που δεν ήταν τόσο τυχερές, που δεν κατάφεραν να ανεβούν στο απροσδόκητο τρένο της ελευθερίας, που αντίκρισαν τη μοίρα τους με γενναιότητα και αυτοθυσία και που απέδειξαν ότι δεν είναι κότες». Ενα βρέφος που μάλλον δεν εκτίμησε το προεδρικό χιούμορ ξέσπασε σε κλάματα και ο Μπαράκ Ομπάμα του απάντησε: «Ω, μα δεν ήταν τόσο άσχημο, έλα τώρα!».

Μετά το τελετουργικό στον Κήπο των Ρόδων, ο Μπαράκ Ομπάμα, η σύζυγός του Μισέλ και οι δύο κόρες τους μετέβησαν στον ξενώνα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στην Ουάσιγκτον, όπου φιλοξενούνται 405 βετεράνοι, αντιπροσωπεύοντας όλες τις μεγάλες πολεμικές εκστρατείες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προεδρική οικογένεια σέρβιρε γαλοπούλα με όλα τα συνοδευτικά της στους βετεράνους και τους υπαλλήλους του ιδρύματος, έχοντας σύντομες συνομιλίες με πολλούς από αυτούς. Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και πολλές ιστοσελίδες συναγωνίζονταν σε ιδέες «αντιπερισπασμών» στο γιορτινό τραπέζι, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, που προβλέπονταν έντονες λόγω της πρόσφατης πόλωσης. Ο καιρός, τα αθλητικά, τα παιδιά, οι τρόποι μαγειρέματος της γαλοπούλας ήταν οι πιο συνηθισμένες ιδέες διαφυγής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή