Με δημοψήφισμα κατά της Ε.Ε. απειλεί ο Χόφερ

Με δημοψήφισμα κατά της Ε.Ε. απειλεί ο Χόφερ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Τις δύο περιπτώσεις που θα τον οδηγούσαν να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή της Αυστρίας στην Ε.Ε. εξέθεσε χθες ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Αυστρίας Νόρμπερτ Χόφερ σε συνέντευξή του στο BBC. Ο Χόφερ, που συνολικά τάσσεται υπέρ της παραμονής της Αυστρίας στην Ε.Ε., είπε ότι θα άλλαζε γνώμη αν γινόταν μέλος η Τουρκία, ή αν η Ε.Ε. μετατρεπόταν σε συγκεντρωτικό κράτος.

«Αν η απάντηση στο Brexit είναι να γίνει μια Ε.Ε. πιο συγκεντρωτική, αφαιρώντας εξουσίες από τα εθνικά κοινοβούλια, αν η Ενωση αρχίσει να διοικείται ως ενιαίο κράτος, θα κάνουμε δημοψήφισμα στην Αυστρία, γιατί αυτό προϋποθέτει συνταγματικές αλλαγές», είπε ο Χόφερ.

Στις αρχές της χρονιάς, το FPÖ, το κόμμα των Χόφερ και Στράχε, υπέβαλε στο αυστριακό κοινοβούλιο έγγραφα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, ο Χόφερ υποστηρίζει ότι δεν είναι αυτή η πολιτική του και ότι το δημοψήφισμα θα είναι μόνο λύση ανάγκης.

«Ολοι οι σύμμαχοί σας στην Ε.Ε. θέλουν την έξοδο» του επεσήμανε ο αντίπαλός του, ο 76χρονος ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση. «Εχουμε συμμαχίες, αλλά ο καθένας έχει τη δική του πολιτική», απάντησε ο Χόφερ.

Ο Φαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Μάιο, με διαφορά 30.863 ψήφων, αλλά το αποτέλεσμα ακυρώθηκε μετά προσφυγή του FPÖ. Επειτα από νέα προβλήματα με την κόλλα στους φακέλους των επιστολικών ψήφων, η επαναληπτική ψηφοφορία, που είχε οριστεί για τον Οκτώβριο, μετατέθηκε για τις 4 Δεκεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καταγράψει μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ως εκ τούτου η μάχη προβλέπεται και πάλι εξαιρετικά αμφίρροπη.

Το προεδρικό αξίωμα στην Αυστρία έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, αλλά ο Χόφερ έχει ξεκαθαρίσει ότι, αν εκλεγεί, θα τις εξαντλήσει στο έπακρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή