Ντάισελμπλουμ: «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι έτοιμα»

Ντάισελμπλουμ: «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι έτοιμα»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν το 2018, εάν χρειαστεί, είναι έτοιμα δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, καλώντας ταυτόχρονα την Αθήνα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, από τον Μάιο το Eurogroup έχει αποφασίσει να εφαρμόσει κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο ίδιος υποστήριξε πως «έχουμε κάποια επιπλέον μέτρα έτοιμα, εάν χρειαστεί, για το 2018 όταν το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί». Και προσέθεσε πως «είμαστε δίπλα στους Ελληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος τους».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι «εάν και όταν οι Ελληνες υλοποιήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει» σε αυτό. Κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Ταμείο αναμένουν αυτή τη στιγμή –στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης– τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν από την Ελλάδα στους τομείς των εργασιακών σχέσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, υποστήριξε πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως «ακούω ότι οι συζητήσεις είναι πολύ εποικοδομητικές και ότι έχει σημειωθεί πολύ πρόοδος».

Σχετικά με το θέμα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού πρέπει να αυξηθούν και είναι απαραίτητο να αυξάνονται κάθε χρόνο», υπενθυμίζοντας πως ο στόχος είναι να ανέλθουν στο 3,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει να πιέζει για μείωση των στόχων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά.

Επί του θέματος ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως από τη στιγμή που θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα «αποφασίσουμε για πόσο διάστημα είναι εφικτό να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα». Προσέθεσε, πάντως, ότι «σε μακροπρόθεσμο διάστημα θα μπορούσε να μειωθεί ελαφρώς και αυτό είναι μία ρεαλιστική προσέγγιση» της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, δήλωσε στο Bloomberg χθες πως οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι «αρκετά θετικές» και πως είναι «ρεαλιστικά αισιόδοξος» για την έκβασή τους. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ακόμα πρόοδος να σημειωθεί» για να κλείσει ο έλεγχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή