ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ερντογάν προς Ε.Ε: Μην πιέζετε γιατί η Ευρώπη θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νέες απειλές κατά της Ε.Ε. εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, «εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκήσει περαιτέρω πιέσεις».

«Ειμαστε αυτοί που ταΐζουν 3 με 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτή τη χώρα. Εχετε προδώσει τις υποσχέσεις σας. Εάν το τραβήξετε κι άλλο αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν» είπε χαρακτηριστικά.

«Ούτε εγώ προσωπικά αλλά ούτε και ο λαός μου θα επηρεαστούμε από αυτές τις στεγνές απειλές. Δεν θα είχε καμία σημασία ακόμη κι αν όλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφιζαν υπέρ της παύσης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε χθες με μια εντυπωσιακά μεγάλη πλειοψηφία το «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, αντανακλώντας τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών έναντι των χειρισμών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Παρά τη συντριπτική πλειοψηφία (479 υπέρ, 37 κατά, 107 αποχές), η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, αλλά ενδεικτική της όλο και αυξανόμενης αγωνίας που διακατέχει την Ευρώπη για την κατεύθυνση που έχει πάρει η Τουρκία υπό την εξουσία του κ. Ερντογάν. Την αρμοδιότητα για το «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων έχουν μόνο τα κράτη-μέλη, αλλά στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί.

Η πρόταση των ευρωβουλευτών είναι να «παγώσουν» οι σημερινές συνομιλίες και να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο. Συγχρόνως, η Ευρωβουλή επαναλαμβάνει την «κόκκινη γραμμή» που έχουν θέσει το τελευταίο διάστημα πολλοί αξιωματούχοι, που δεν είναι άλλη από το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ