Οι πρόσφυγες έφεραν ανάπτυξη στη Γερμανία

Οι πρόσφυγες έφεραν ανάπτυξη στη Γερμανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αποδεικνύεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα που συνδέονται με την εισροή προσφύγων στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, μόνον χάρη στην αιφνίδια αύξηση των δημοσίων δαπανών για τους πρόσφυγες κατόρθωσε η οικονομία να έχει ανάπτυξη, ειδάλλως θα είχε περιστολή το τρέχον έτος. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι πάντοτε η χώρα κατηγορείτο από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αξιοποιεί τα οικονομικά περιθώρια που διαθέτει. Σήμερα, εντούτοις, όπως φανερώνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1%, συνεισφέροντας 0,2% στην ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ της χώρας, ειδικότερα, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του έτους, είχε μεν αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη από τις προηγούμενες τριμηνίες: η οικονομία αναπτύχθηκε 0,2% συγκριτικά με το 0,4% του δευτέρου τριμήνου και το 0,7% του πρώτου. Η ανάκαμψη αυτή συνολικά από τις αρχές του χρόνου οφείλεται εμμέσως στους πρόσφυγες και τις επείγουσες ανάγκες προς κάλυψη. Από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο στη Γερμανία είχαν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου 694.000 άτομα.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία, οι ετήσιες δαπάνες ανά φορολογούμενο στη χώρα για τη συντήρηση ενός Σύρου πρόσφυγα ανέρχονται σε 11.800 ευρώ. Η σχετική απάντηση δόθηκε σε ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή βουλευτής κόμματος Die Linke. Στο προαναφερθέν ποσόν περιλαμβάνονται τα έξοδα διαμονής και γραφειοκρατικής διαδικασίας χορήγησης ασύλου, καθώς και τα έξοδα φροντίδας για τα παιδιά των προσφύγων, εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και ανοικοδόμησης καταλυμάτων για τη φιλοξενία και εγκατάσταση των προσφυγικών οικογενειών.

Ενα ακόμα στοιχείο, το οποίο υποδηλώνει και τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία, όπως επισημαίνει η Die Welt, είναι ότι οι δαπάνες συνεχώς αυξάνονται, εφόσον η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Ενα πρόσθετο στοιχείο, το οποίο συνέτεινε στην αύξηση του ΑΕΠ τρίτο τρίμηνο στη σειρά, είναι η κατανάλωση. Το γεγονός πως η απασχόληση στη Γερμανία κινείται σε επίπεδα ρεκόρ έχει στηρίξει και τις αγοραστικές δαπάνες. Συνδυαστικά λειτουργούν και οι υψηλότεροι μισθοί, καθώς και η περιορισμένη αύξηση στις τιμές των αγαθών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές δαπάνες να ενισχυθούν το τρίτο τρίμηνο κατά 0,4%, συμμετέχοντας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, όπως επισημαίνει η Die Welt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή