ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Παπαδημητρίου στο Bloomberg: «Είμαστε ανυποχώρητοι για τα εργασιακά»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Έχει έρθει η ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφασίσει για την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο Bloomberg.

«Ο δρόμος προς την ανάπτυξη περνά διαδοχικά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και μετά την εισαγωγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Τώρα, το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν η ελληνική ανάκαμψη θα συμβεί με ή χωρίς τη συμμετοχή του», σχολίασε ο ίδιος.

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει γνώμη πολλές φορές. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν πράγματι θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν και εμείς το θέλουμε αυτό», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος, όπως επισημαίνει το Bloomberg, έζησε σχεδόν 50 χρόνια στις ΗΠΑ, έχοντας, μεταξύ άλλων, διατελέσει πρύτανης του Bard College’s Levy Economics Institute.

Το Bloomberg, από την πλευρά του επισημαίνει ότι ο κ. Παπαδημητρίου μπήκε στο κυβερνητικό σχήμα πριν λίγες μέρες μετά από μια καριέρα στην οποία υπερασπιζόταν εναλλακτικές λύσεις για την μακροοικονομία που υιοθετεί το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg,«ο ι ελληνικές αγορές ανασυντάχθηκαν τον τρέχοντα μήνα μετά τις προσδοκίες ότι οι πιστωτές να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου. Για το ΔΝΤ, για να παραμείνει στο πρόγραμμα - βασικό αίτημα χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία - πρέπει η συμφωνία που θα επιτευχθεί να κατευνάζει τις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στην Ελλάδα. Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά περίπου 1/4 μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008».

«Ανυποχώρητοι για τα εργασιακά»

«Είμαστε ανυποχώρητοι γιατί τελικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν λόγο για οποιαδήποτε ανάπτυξη», υπογράμμισε, παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, ενώ υποστήριξε ότι η επιμονή του Ταμείου σε αυτές έχει γίνει δογματικό θέμα για το ΔΝΤ.

«Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις που έχουν κάνει, έχουν κάνει λάθος. Και  μιλάμε για πραγματικό λάθος. Ομως, αν έχεις ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία για τόσες πολλές χώρες, είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε την Πέμπτη στο Bloomberg ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες στην Αθήνα αλλά χρειάζονται και άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το Eurogroup έχει έτοιμα μέτρα χαλάρωσης του χρέους "αν χρειαστεί", για όταν το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρωθεί το 2018, είπε.

«Στο τέλος, πάντα υπάρχει μία συμφωνία. Δεν είναι η συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία με την οποία μπορεί να ζήσει κάθε πλευρά, δεδομένων των δικών τους ιδιαίτερων αναγκών», εκτίμησε ο κ. Παπαδημητρίου

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έβαλε στην κυβέρνηση για να χαράξει μία στρατηγική ώστε η χώρα να πετύχει βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη που δεν αυξάνει την ανισότητα, ενώ επίσης σημαίνει δημιουργία ενός φιλικού στην επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, κάτι το οποίο ο κ. Παπαδημητρίου δηλώνει ότι κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη φήμη για το αντίθετο, επισημαίνει το Bloomberg.

«Δεν είμαι μέλος του κόμματος και για αυτό μπορώ να πω ''υπέρ των επιχειρήσεων'' χωρίς να πρέπει να ανησυχώ ή να απολογηθώ για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι η επένδυση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι είμαστε στην ευρωζώνη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να σεβαστούμε τους κανονισμούς της ευρωζώνης και της ΕΕ». 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ