Ενοπλος τραυμάτισε εννέα άτομα στο πανεπιστήμιο του Οχάιο

Ενοπλος τραυμάτισε εννέα άτομα στο πανεπιστήμιο του Οχάιο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας άνδρας τραυμάτισε σήμερα 9 ανθρώπους με το αυτοκίνητο που οδηγούσε και με ένα χασαπομάχαιρο σε μια πανεπιστημιούπολη στις βόρειες ΗΠΑ προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά, σε μια επίθεση για τα κίνητρα της οποίας οι αρχές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο, ακόμα και της «τρομοκρατικής» ενέργειας.

Ο ύποπτος είχε σομαλική καταγωγή κι ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS et NBC.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας εξ αυτών σοβαρά σε αυτήν την επίθεση που διαπράχθηκε στο πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους, σύμφωνα με τις αρχές.

«Γύρω στις 09.52 τοπική ώρα (17.52 ώρα Ελλάδας), ένας ύποπτος έστριψε με το αυτοκίνητό του στην 19η οδό Γουέστ (…) και τραυμάτισε περαστικούς. Κατόπιν βγήκε από το αυτοκίνητό του και χρησιμοποίησε ένα χασαπομάχαιρο για να επιτεθεί εναντίον των περαστικών» επισήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας του πανεπιστημίου Κρεγκ Στόουν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ένας αστυνομικός έσπευσε στο σημείο, έστρεψε το όπλο του προς τον ύποπτο και τον σκότωσε, σύμφωνα με τον πρύτανη Μάικλ Ντρέικ.

Οι αρχές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο σχετικά με τα κίνητρα του δράστη, τόνισε κατά την ίδια συνέντευξη τύπου, ο διοικητής της αστυνομίας του Κολούμπους, Κιμ Τζέικομπς.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν πρόκειται για μια «τρομοκρατική» ενέργεια, η επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας απάντησε:

«Πιστεύω ότι πρέπει να το εξετάσουμε αυτό, αυτήν την πιθανότητα», επισημαίνοντας πως ένας άνδραςε είχε ήδη διαπράξει μια επίθεση με μαχαίρι στην πόλη φέτος.

Αυτή η επίθεση ξυπνά τις μνήμες μιας άλλης επίθεσης που διέπραξε ένας Αμερικανός σομαλικής καταγωγής που είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί» και ο οποίος τραυμάτισε με μαχαίρι 10 ανθρώπους σε ένα εμπορικό κέντρο στη Μινεσότα (βόρεια) στα μέσα Σεπτεμβρίου προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Δύσκολη Κατάσταση»

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επιβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) βοηθά τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στις έρευνες.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές πληροφορίες που πρέπει να εξετάσουμε και να περισυλλέξουμε. Πρόκειται πραγματικά για μια δύσκολη κατάσταση» τόνισε ο αξιωματούχος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, επικαλούμενο ένα ανώτερο στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, μετέδωσε ότι ο ύποπτος «αναγνωρίστηκε ότι είναι ένας νεαρός άνδρας με καταγωγή από τη Σομαλία», ηλικίας περίπου 20 ετών.

Άλλες πηγές της αστυνομίας επιβεβαίωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι πρόκειται για έναν φοιτητή του πανεπιστημίου του Οχάιο ηλικίας 18 ετών, έναν πρόσφυγα από την Σομαλία που διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κάσιτς, από την πλευρά του εξήρε την αντίδραση των δυνάμεων επιβολής του νόμου που επενέβησαν προκειμένου να «θέσουν υπό τον έλεγχό τους με αποτελεσματικότητα το περιστατικό προτού προλάβει να γίνει μεγαλύτερο κακό»

Το πανεπιστήμιο αρχικά προειδοποίησε για την παρουσία στους χώρους του ενός «ενόπλου» καλώντας τους φοιτητές και το προσωπικό να βρουν καταφύγιο, κατόπιν προχώρησε σε άρση του συναγερμού περίπου μία ώρα μετά την εξουδετέρωση του υπόπτου. Τα μαθήματα ανεστάλησαν.

«Κόσμος έτρεχε, ούρλιαζε»

Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα όπως επίσης οχήματα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (Swat) έσπευσαν στο σημείο.

«Καθόμουν στο δωμάτιό μου με τον συγκάτοικό μου κι ετοιμαζόμουν για το μάθημα όταν άκουσα 5 έως 6 πυροβολισμούς και έπειτα (ακούσαμε) τις σειρήνες» των περιπολικών, περιέγραψε ένας φοιτητής ο Στίβεν Γιούκερ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. Ο ίδιος είπε ότι είδε από το παράθυρό του ένα πτώμα στο έδαφος.

Μια άλλη φοιτήτρια, η Νικόλ Κράινμπρινκ, αφηγήθηκε στο MSNBC ότι είδε ένα όχημα να πέφτει πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων.

«Είδα ένα αυτοκίνητο να έρχεται. Περίμενα και το όχημα έκανε έναν απότομο ελιγμό και έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων» είπε.«Όλος ο κόσμος έτρεχε, ούρλιαζε και κάποια κορίτσια μου είπαν σήκω, σήκω. Άρχισα να τρέχω μαζί τους» συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή