Πιέσεις ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών

Πιέσεις ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, πριν χαθεί η δυναμική που είχε αναπτυχθεί μέχρι την τελευταία συνάντηση των κ. Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στο Μον Πελερέν, είναι το ζητούμενο της κινητικότητας που αναπτύσσεται από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και εκδηλώθηκε με την επίσκεψη του Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην Κύπρο χθες.

Ο κ. Εϊντε, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, χαρακτήρισε το «Μον Πελερέν 2 πισωγύρισμα στη διαδικασία», έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «χρειάζεται να βρούμε τρόπους για να κινηθούμε μπροστά, αυτό δεν το έχουμε κάνει ακόμη, αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχισθούν». Δήλωσε, πάντως, ότι οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει τη συνεχή επιθυμία τους για λύση και ότι «δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό».

Την επαύριο της αποτυχίας να προκύψει θετικό αποτέλεσμα στο Μον Πελερέν, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά ότι «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών. Αλλά στο τέλος της ημέρας εξαρτάται από τους ηγέτες να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στο τραπέζι και να ενορχηστρώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μην χάσουμε το μομέντουμ».

Ο κ. Εϊντε πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τις ηγεσίες των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Εϊντε, συναντήθηκε χθες με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ο οποίος βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και είχε επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι επείγει η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ότι ο κ. Αναστασιάδης θα μιλήσει με τον κ. Τσίπρα για τα περαιτέρω.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξή του στους χειρισμούς της κυπριακής ηγεσίας και επισημάνθηκε ότι βασικό είναι να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή