ΚΟΣΜΟΣ

Αναμονή για την επιλογή Τραμπ για το υπ. Εξωτερικών

ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συνάντηση με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι αναμένεται να έχει την Τρίτη ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν την προοπτική ανάληψης της θέσης του υπουργού Εξωτερικών από τον πρώτο.

Η μάχη για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως δείχνουν όλα, θα γίνει μεταξύ του Τζουλιάνι, του πρώην προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ και του πρώην διευθυντής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Nτέιβιντ Πετρέους.

Σύμφωνα με το CBS, ο Τζουλιάνι θεωρείται ο επικρατέστερος, αλλά ο Τραμπ συναντήθηκε, επίσης για δείπνο με τον Ρόμνε¨- γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά.

O πολέμιος του Obamacare Τομ Πράις για υπoυργός Υγείας

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα πως θα διορίσει στη θέση του υπουργού Υγείας τον Τομ Πράις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και σφοδρό πολέμιο της μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής ασφάλισης Obamacare, που είναι το μαύρο πρόβατο των Ρεπουμπλικανών.

«Έχει εξαιρετικά προσόντα για να φέρει σε πέρας τη δέσμευσή μας να καταργήσουμε και να αντικαταστήσουμε την Obamacare για να δώσουμε σε όλους τους Αμερικανούς μια προσιτή κάλυψη υγείας», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ομάδα του.

Ο Τομ Πράις «είναι ένας σφοδρός αντίπαλος της σπατάλης της κυβέρνησης», σημειώνει η ομάδα που έχει συστήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος για τη μετάβασή του στην προεδρία.

«Υπάρχουν πολλά για να γίνουν ώστε να εξασφαλίσουμε πως έχουμε ένα σύστημα υγείας που λειτουργεί για τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους γιατρούς», διαβεβαίωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση ο 62χρονος Τομ Πράις.

Ο Ρεπουμπλικανός Πράις εκπροσωπεί την Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ) στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2004. Έχει εργασθεί επί 20 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως ορθοπαιδικός χειρουργός.

Ο διορισμός του επικεφαλής του υπουργείου Υγείας προκάλεσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

«Είναι αληθινά η καλύτερη επιλογή», τόνισε ο αρχηγός τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πολ Ράιαν, σε ανακοίνωσή του. «Συγχαίρω τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ γι' αυτόν τον εξαιρετικό διορισμό».

Η επιλογή Τραμπ για το υπουργείο Μεταφορών

Σύμφωνα με αξιωματούχο, αρμόδιο για τη μεταβατική διαδικασία, ο Τραμπ, επέλεξε, επίσης το πρόσωπο που θα στελεχώσει το υπουργείο Μεταφορών.

Το όνομα της πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους Τζ., Ελέιν Τσάο φέρεται να έχει «κλειδώσει» για τη θέση. Η Τσάο είχε συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει θέματα εργασίας και μεταφορών.

Πρόκειται για την πρώτη Αμερικανή Ασιάτισσα που έχει συμμετάσχει σε κυβερνητική θέση. Στο παρελθόν, υπηρέτησε και ως υφυπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Μπους.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημέρι τοπική ώρα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ