Οι δυσκολίες στις επαφές για τα εργασιακά

Οι δυσκολίες στις επαφές για τα εργασιακά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είχε συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Δεν γνωρίζουμε αν στη συζήτηση που είχαν περί των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις κατάφερε να τον «στριμώξει» με τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά είναι σίγουρο ότι λίγο αργότερα κατάφερε να τον φέρει σε δύσκολη θέση! Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Μοσκοβισί έδωσε συνέντευξη Τύπου. Και όταν ήρθε η ώρα να αναφερθεί στην υπουργό Εργασίας, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να προφέρει το επώνυμό της. Σε σημείο, μάλιστα, που όταν χρειάστηκε να αναφερθεί ξανά στην κ. Αχτσιόγλου, προτίμησε να την αποκαλέσει με το μικρό της όνομα.

Τώρα, όσον αφορά την ουσία της συζήτησης που είχαν πριν από τη συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά σε λίγες ημέρες.

Πλήθος επαφών και επισκέψεων περιελάμβανε το πρόγραμμα του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας. Ο κ. Μοσκοβισί είχε πολλές συναντήσεις και βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μαξίμου, στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας αλλά όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως εκ παραδρομής ανέφερε χθες η «Κ» σε σχόλιο του Δήκτη. Στην ΤτΕ βρέθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να απαντήσει σε πολλές απορίες των στελεχών της κεντρικής τράπεζας.

Διαγραφή 24 εισηγμένων

Τέσσερις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα κάνει πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών η μετοχή της Cenergy Holdings, που θα απορροφήσει τις θυγατρικές Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια. Ετσι, το Χ.Α. θα μετρήσει 24 μετοχές λιγότερες σε σύγκριση με αυτές που ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου 2016. Είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του Χ.Α. σε αριθμό μετοχών που διαγράφονται. Είχε προηγηθεί το 2006 που είχαν διαγραφεί 41 και η τρίτη χειρότερη χρονιά ήταν το 1998 με 23 διαγραφές μετοχών. Ο όμιλος Viohalco θα διαθέτει μόλις μία μετοχή (Χαλκόρ) στην Αθήνα και σε παράλληλη διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βρυξέλλες τη Viohalco s.a. και τη Cenergy Holdings.

Οι συνήθεις διαφωνίες για το εορταστικό ωράριο

Μοιάζει πλέον με έθιμο να αντιπαρατίθενται κάθε χρόνο «μικροί» και «μεγάλοι» του εμπορίου για το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Και μάλλον το «έθιμο» θα τηρηθεί και φέτος. Ο λόγος δεν είναι αυτή τη φορά το πόσες Κυριακές θα μείνουν ανοικτά τα καταστήματα. Το νέο «σημείο τριβής» θα είναι η 2α Ιανουαρίου, καθώς μικρομεσαίοι και αλυσίδες ερμηνεύουν διαφορετικά τον νόμο για το πότε πρέπει να δίνεται ρεπό στους εργαζομένους όταν απασχολούνται Κυριακή. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής προτείνει να είναι κλειστά τα καταστήματα στις 2 Ιανουαρίου, οι αλυσίδες, όμως, ετοιμάζονται να ανοίξουν.

Στρεβλώσεις της αγοράς που κοστίζουν ακριβά

Τη θέση του περί «κατ’ ευφημισμόν ΝΟΜΕ» επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αυτή τη φορά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στέλνοντας μήνυμα –όπως είπε ο ίδιος– στους θεσμούς και στην Ε.Ε. να προσεγγίσουν ολιστικά τα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε στην ομιλία του ότι με τις νέες απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ κάποιες ώρες δεν θα επαρκεί. «Ετσι, η Επιχείρηση θα υποχρεώνεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο ή να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια για να τη διαθέτει με ζημία, μέσω των δημοπρασιών. Ελπίζω, τελικά, να επικρατήσει η λογική», είπε και εκτίμησε ότι το μοντέλο, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν θα οδηγήσει ούτε στο στρεβλό άνοιγμα της αγοράς. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΔΕΗ θα δεχθεί καίριο πλήγμα. Κι αυτό δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι στις προθέσεις της Ε.Ε.», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή