ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Οι «συμπληγάδες» για τον Αλ. Τσίπρα ενόψει Eurogroup

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Έναν χαρακτηριστικό τίτλο επέλεξε το γερμανικό περιοδικό Spiegel για να περιγράψει τα σενάρια και τους κινδύνους για την ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. «Kαι άφες ημίν τα χρέη ημών» τιτλοφορείται το δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται με γλαφυρό τρόπο στις «συμπληγάδες» που έχει μπροστά η ελληνική πλευρά, που είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι εμμονές Σόιμπλε, το ενδεχόμενο συμβιβασμού των δύο πλευρών με μέτρα (ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ), ενώ αναφέρεται και στο πολιτικό κόστος από την αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης και το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Συγκεκριμένα, το Spiegel αναφέρει:

«Η συνεδρίαση του Eurogroup κρύβει έναν τεράστιο κίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν αναβληθεί μια ελάφρυνση του χρέους ή ακόμα χειρότερα ζητηθεί από την Αθήνα αυστηρότερη λιτότητα, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταρρεύσει πολιτικά. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο Eurogroup θα αναζωπύρωνε τις εικοτολογίες για πρόωρες εκλογές που πιέζουν ήδη τον Τσίπρα. Η οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση θεριεύει όλο και περισσότερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατάσταση. Στις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας χάνει. Και πρόσφατα υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».

To θέμα των πρόωρων εκλογών

Για το Spiegel πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα ήταν ό,τι χειρότερο ενόψει άλλων, αποφασιστικών αναμετρήσεων σε μεγάλες χώρες, αλλά και του ανερχόμενου λαϊκισμού, της επισφαλούς συμφωνίας με την Τουρκία που όπως λέει μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση του προσφυγικού, αλλά και του νέου αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ.

Ο παράγων Κομισιόν

«Η Κομισιόν ωστόσο έχει μόνο περιορισμένο λόγο στο ζήτημα αυτό, το δε Eurogroup είναι μόνο στα χαρτιά μια συνάθροιση ίσων. Τον λόγο έχει πρωτίστως ένας, από τον οποίο εξαρτάται πλέον η δημοσιονομική μοίρα της Ελλάδας: ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Που όμως δεν βλέπει γιατί είναι επείγοντα τα ζητήματα που επισημαίνει η Αθήνα. Και φυσικά, με το βλέμμα στραμμένο στις γερμανικές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε δεν θα γίνει πιο γενναιόδωρος» επισημαίνει το Spiegel.

Το αρνητικό σενάριο

«Υπάρχει όμως και ένας ακόμα δρόμος για το ΔΝΤ, που θα έκανε ευτυχισμένο και το Βερολίνο, αλλά θα προκαλούσε στην Ελλάδα πολιτική καταστροφή. Εάν ελαφρύνσεις του χρέους δεν τίθενται πλέον επί τάπητος, τότε περισσότερη λιτότητα και υψηλότεροι φόροι θα διασφάλιζαν τα αναγκαία πλεονάσματα στην Ελλάδα, διαμηνύεται από την Ουάσιγκτον. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για την ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει το Spiegel.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ