«Καίει» τους Ελληνες η απόφαση του ΟΠΕΚ

«Καίει» τους Ελληνες η απόφαση του ΟΠΕΚ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακά νέα για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης φέρνει η συμφωνία που επετεύχθη χθες στη σύνοδο των χωρών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η τιμή του Brent στον απόηχο της είδησης έφτασε στα 50,16 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 7,7%, τάση που αναμένεται να επηρεάσει αντίστοιχα και τις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά. H υψηλή διακύμανση των διεθνών τιμών βρίσκει τα ελληνικά νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα εν μέσω ψύχους, να έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν τις πρώτες συγκρατημένες σε ποσότητες παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης για να ζεσταθούν, και την αγορά πετρελαιοειδών, που είχε στηρίξει τις προσδοκίες της για αύξηση της ζήτησης στις καιρικές συνθήκες και στις χαμηλές τιμές, να παρακολουθεί με αγωνία την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά.

Χθες οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνονταν στα 90 – 92 λεπτά το λίτρο, λίγο κάτω δηλαδή από τις τιμές έναρξης της 15ης Οκτωβρίου, οι παραγγελίες ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, εξακολουθούν να είναι περιορισμένες και να αφορούν κατά βάση μικρές ποσότητες. Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε ουσιαστικά την τελευταία εβδομάδα με την ένταση των καιρικών φαινομένων και περιόρισε τις απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι από το 55% στο 25 – 30%.

Η αύξηση των τιμών κατά 10 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω του ΕΦΚ, η αποθεματοποίηση ποσοτήτων από πέρυσι και η καθυστέρηση της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης είναι παράγοντες που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, έχουν επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να διαθέσει για την τρέχουσα περίοδο θέρμανσης 105 εκατ. ευρώ σε 600.000 δικαιούχους (25 λεπτά το λίτρο), ωστόσο δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική υπουργική απόφαση για τη διανομή του.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι πρέπει να αναμένουμε και την επόμενη εβδομάδα για να δούμε πώς θα αποτιμήσει η αγορά τη συμφωνία της Βιέννης. Προς το παρόν, έχουμε υψηλή διακύμανση των τιμών, αλλά μένει να δούμε αν θα εξελιχθεί σε σταθερά ανοδική τάση, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σημαντική συμφωνία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σε συνεργασία και με τη Ρωσία συνιστά και την πρώτη περικοπή παραγωγής όλων αυτών των χωρών τα τελευταία 15 χρόνια – η μείωση για τον ΟΠΕΚ είναι η πρώτη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της υπερπροσφοράς και στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, θα μειώσει δραστικά την παραγωγή της, ενώ το Ιράν δέχθηκε να «παγώσει» τη δική του στα επίπεδα πριν από την επιβολή κυρώσεων, όπου βρίσκεται και σήμερα.

Συγκεκριμένα, το Ριάντ θα επωμιστεί τη μεγαλύτερη μείωση στον ΟΠΕΚ κατά σχεδόν 500.000 βαρέλια την ημέρα στα 10,06 εκατ. βαρέλια, ενώ το Ιράν θα την «παγώσει» στα σημερινά επίπεδα των 3,797 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα ΗΑΕ θα ακολουθήσουν με 300.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το Ιράκ, το οποίο αντιστεκόταν, επειδή χρειάζεται χρήματα στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, απροσδόκητα συμφώνησε σε μείωση 200.000 βαρελιών ημερησίως. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναμένεται επιπλέον περικοπή σχεδόν 600.000 βαρελιών την ημέρα και από χώρες εκτός καρτέλ. Η Ρωσία, η οποία για πολύ καιρό διαφωνούσε με την περιστολή της παραγωγής, αλλά επιθυμούσε να συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ για να επιτύχει καλύτερη τιμή για τον «μαύρο χρυσό», τελικά συμφώνησε, όπως αναφέρει το Reuters. «Η Ρωσία σταδιακά θα μειώσει κατά 300.000 βαρέλια την παραγωγή της το α΄ εξάμηνο του 2017, βάσει αυστηρού χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. Συνολικά, τέλος, αναφέρεται ότι η μείωση εντός και εκτός ΟΠΕΚ ισοδυναμεί με το 2% της παγκόσμιας παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή