«Να διαφυλαχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

«Να διαφυλαχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στην κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι το μεγαλύτερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης ήταν η ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, «που διαμόρφωσε ο Κων. Καραμανλής και επισφράγισε με τις τελικές επιλογές του ο Ανδρ. Παπανδρέου», απηύθυνε χθες ο Ευ. Βενιζέλος. Αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος της παρέμβασης του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που απαριθμώντας 11 σταθερές επιλογές εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 42 ετών (διακριτές σχέσεις με Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ κ.λπ.) δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις αμφιθυμιές του κ. Τσίπρα, καλώντας τον να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού πρωτίστως την αδιατάρακτη ευρωπαϊκή διαδρομή της Ελλάδος.

Αφορμή για την παρέμβαση Βενιζέλου αποτέλεσε ακόμη μία εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» του –με συντονιστή τον Χρ. Μιχαηλίδη– και με θέμα «τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας σε έναν κόσμο που αλλάζει». Ηδη από τον πρόλογό του άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στόχος του εδώ και καιρό είναι να διατυπώνει (τρόπον τινά υπερκομματικά) τις απόψεις του για ζητήματα εθνικής σημασίας. Και με αυτό το σκεπτικό ανέλυσε μεταξύ άλλων πόσο σημαντικό θεωρεί για τη χώρα να αντιληφθεί το ταχύτερον τις διαθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας και να πρωταγωνιστήσει στη διατήρηση π.χ. του ΝΑΤΟ ως ασπίδας αμύνης όχι μόνον της Ελλάδος αλλά και της Ε.Ε.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του ιστορικού Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Αφού ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι για μια μικρή χώρα με τόσο ευάλωτα σύνορα να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος μιας ευρύτερης συμμαχίας, προέβλεψε ότι «αν η Ελλάδα δεν παραμείνει στους δυτικούς θεσμούς, θα μετατραπεί μελλοντικά σε προτεκτοράτο της Τουρκίας». Υπενθύμισε ότι το 1959, ο συσχετισμός των πληθυσμών των δύο κρατών ήταν 28 εκατ. έναντι 8 εκατ. και σήμερα έχει γίνει 80 προς 10, «κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί πειρασμούς στη γείτονα», όπως είπε. «Αν τη γλιτώσουμε από τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, πιστεύω ότι οι ιστορικοί ύστερα από 50 χρόνια θα αρχίζουν την εξιστόρηση της πορείας μας στον ανεπτυγμένο κόσμο από τον Χαρ. Τρικούπη και τον Κων. Καραμανλή και θα καταλήγουν στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που προστάτεψε αυτό το κεκτημένο. Τόσο σημαντική ιστορικά θεωρώ την καμπή που ζούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου.

Με ταυτόσημο σκεπτικό, τέλος, ο καθηγητής Δημ. Καιρίδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πάντα να πρωταγωνιστεί –μεταξύ των δυτικών συμμάχων της– στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθώς, όπως είπε, «όποτε αναμετρήθηκε μόνη της η Ελλάδα με τη γείτονα ηττήθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή