ΣΕΤΕ: αντικατάσταση τέλους διανυκτέρευσης με φόρο στις e-μισθώσεις κατοικιών

ΣΕΤΕ: αντικατάσταση τέλους διανυκτέρευσης με φόρο στις e-μισθώσεις κατοικιών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντικατάσταση του τέλους διανυκτέρευσης που θα επιβληθεί στα καταλύματα με φόρο στις «γκρίζες» τουριστικές μισθώσεις στα ακίνητα ζητεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, επικαλούμενος τη ζημία που υπέστη φέτος ο τουρισμός από την υπερφορολόγηση.

Επιπλέον, αναφέρει ως παράδειγμα ότι το τέλος διανυκτέρευσης θα είναι το ίδιο τον Απρίλιο και τον Αύγουστο σε Φλώρινα και Μύκονο, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της «άγνωστης» Ελλάδας και τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου.

Τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό φέτος δείχνουν ότι η χώρα μας κατάφερε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο τις διεθνείς αφίξεις στο δεύτερο μισό του έτους, κερδίζοντας ένα μικρό μερίδιο χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών από τις μεγάλες απώλειες των αφίξεων της Τουρκίας. Ομως, δεν αποκόμισε περισσότερα έσοδα ακολουθώντας με χαμηλότερους ρυθμούς την πτωτική πορεία των τουριστικών εσόδων της Τουρκίας. Στον αντίποδα, η Ισπανία και η Κύπρος αξιοποίησαν στο έπακρο την ασφάλεια που εξέπεμψαν στις διεθνείς αγορές ως προορισμοί, πετυχαίνοντας τον κύριο στόχο αύξησης των τουριστικών εσόδων παράλληλα με την έλευση περισσότερων ξένων επισκεπτών.

Ειδικότερα, η Ελλάδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατέγραψε πτώση κατά 5,5% ή κατά 703 εκατ. ευρώ στα τουριστικά της έσοδα και αύξηση κατά 3,5% ή κατά 727.000 στις διεθνείς αφίξεις. Συνολικά τα έσοδα έφθασαν τα 12,78 δισ. ευρώ και οι αφίξεις τα 21,34 εκατ. Πτωτικά κινήθηκαν έως τον Σεπτέμβριο τα έσοδα από τους Γάλλους, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς τουρίστες και ανοδικά από τους Ρώσους. Για το εννεάμηνο, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,3% (546,6 ευρώ) και τον Σεπτέμβριο κατά 10,1% (523,4 ευρώ).

Στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,6% ή κατά 4,4 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τα 61,6 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα από τους Βρετανούς, τους Δανούς, τους Φινλανδούς, τους Νορβηγούς και τους Σουηδούς τουρίστες, ενώ οριακή πτώση 0,1% σημείωσαν τα έσοδα από τους Γερμανούς. Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 0,6% φθάνοντας τα 1.057 ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 3,2% φθάνοντας στα 135 ευρώ. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ισπανία πέτυχε βελτίωση και των ποιοτικών στοιχείων του τουρισμού της. Επίσης, οι διεθνείς αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 11,9% ή κατά 6 εκατ. αγγίζοντας συνολικά τον αριθμό-ρεκόρ των 70,9 εκατ.

Στους απόλυτα κερδισμένους προορισμούς περιλαμβάνεται φέτος και η Κύπρος. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% ή κατά 210 εκατ. ευρώ, φθάνοντας σε 1,96 δισ. ευρώ. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι αφίξεις ξένων τουριστών ανήλθαν σε 2,97 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 20,3% ή κατά 502.449.

Στην Τουρκία για το εννεάμηνο τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 38,3% ή κατά 7,8 δισ. δολ. σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015 φθάνοντας σε 12,58 δισ. δολ. Επίσης, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά 31,3% ή κατά 10,3 εκατ. αγγίζοντας τα 22,7 εκατ. Μόνο τον Οκτώβριο η πτώση των αφίξεων έφθασε σε ποσοστό 25,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή