Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό και πολυμερή στις 12 Ιανουαρίου αποφάσισαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό και πολυμερή στις 12 Ιανουαρίου αποφάσισαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντατικοποίηση των συνομιλιών και την πραγματοποίηση διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, αποφάσισαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά από δείπνο που κράτησε τέσσερις ώρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης στις 9, 10 και 11 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό με τις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και με όσα εκ των εμπλεκομένων μερών απαιτείται.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αναστασιάδης και Ακιντζί ανασκόπησαν την πορεία των συνομιλιών και συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

«Υστερα από μια δημιουργική διαβούλευση, απεφασίσθη, όπως επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων, με διασταυρούμενη τη διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Στην πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου πρόκειται να συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε πως  «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ' όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο, που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ' ευχήν επιτυχία, είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει».

Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυπριακής πλευράς και από ό,τι εχει διαπιστώσει και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη. Σε ερώτηση για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην πολυμερή και αν θα αποφασιστεί στη Γενεύη ή όχι, παρέπεμψε στην ανακοίνωση των ΗΕ, λέγοντας ότι και στη δήλωση αυτή αλλά και στα όσα ο ίδιος ανέφερε «μιλούμε για πολυμερή διάσκεψη».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν στις 12 του Γενάρη δεν καταστεί εφικτό να κλείσουν τα θέματα που εκκρεμούν απάντησε ότι «δεν θα οδηγηθούμε αντιλαμβάνεστε στην επιθυμητή λύση».

«Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στην συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης θα ολοκληρώσουμε κατ` ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες», ανέφερε.

Το μαραθώνιο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο άρχισε από τις οκτώ το βράδυ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έλαβε χώρα στο σπίτι της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελερέν, με σκοπό να αντιστραφεί το ψυχρό κλίμα που επικρατεί.

Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης οι δύο διαπραγματευτές, Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

H συνάντηση είχε στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για επιστροφή των δύο ηγετών στις συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή