Σε χαμηλό 12μήνου οι προσδοκίες στη μεταποίηση

Σε χαμηλό 12μήνου οι προσδοκίες στη μεταποίηση

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο ο δείκτης PMI στην Ελλάδα (δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στη μεταποίηση), αποτυπώνοντας την έντονη συρρίκνωση τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες για την εγχώρια και την εξωτερική αγορά. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 48,3 μονάδες τον Νοέμβριο του 2016 έναντι 48,6 μονάδων τον Οκτώβριο του 2016.

Η συρρίκνωση της παραγωγής ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο, με τις εταιρείες να την αποδίδουν στην ασθενέστερη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα. Ακόμη ίσως πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η μείωση των συνολικών νέων παραγγελιών, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες που προορίζονται για το εξωτερικό, καταγράφηκε η εντονότερη υποχώρηση σε διάστημα ενός έτους.

Ο περιορισμένος αριθμός νέων εργασιών και νέων παραγγελιών είχε ως συνέπεια να μείνουν στάσιμα τα επίπεδα απασχόλησης, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε παρατηρηθεί αύξηση.

Την κατάσταση για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιδεινώνει η αύξηση του κόστους ορισμένων πρώτων υλών, η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αύξηση στις τιμές του χάλυβα, των θερμοπλαστικών υλικών και του χαρτιού.

Βεβαίως, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι ελληνικές βιομηχανίες, διατήρησαν για πέμπτο συνεχή μήνα πολιτική μείωσης των τιμών στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δείκτη PMI, ο Σάμιουελ Αγκας, οικονομολόγος της IHS Markit που καταρτίζει τον ελληνικό δείκτη επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ασθενέστερη ζήτηση για ελληνικά αγαθά εξακολουθεί να αναστέλλει την ανάπτυξη του τομέα, ενώ οι προσπάθειες μείωσης των τιμών πώλησης από την πλευρά των εταιρειών αποβαίνουν άκαρπες. Με τις κοστολογικές πιέσεις να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 16 μηνών, οι κατασκευαστές βρίσκονται υπό έντονη πίεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή