ΝΟΤΑΜ για την αποστρατικοποίηση της Κάσου εξέδωσε η Τουρκία

ΝΟΤΑΜ για την αποστρατικοποίηση της Κάσου εξέδωσε η Τουρκία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος, η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ζητά αποστρατικοποίηση της Κάσου.

Στην εν λόγω εντολή προς ναυτιλλόμενους, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, συνέχεια στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και απάντηση στις ελληνικές αντιδράσεις έδωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως είπε, η θέση της Τουρκίας για την κυριαρχία της στα Ίμια -Καρντάκ όπως τα αποκάλεσε, χρησιμοποιώντας την τουρκική ονομασία- είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996.

Τόνισε πως η στάση της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει και είναι γνωστή στην Αθήνα, και συνεπώς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Τουρκία ότι «υπονομεύει» τους κανόνες καλής γειτονίας.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το καθεστώς Ιμίων δήλωσε τα εξής:

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη  Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή