Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Ταξίδι στο σύμπαν για όλη την οικογένεια

Τι ήταν τελικά το περίφημο «Αστρο της Βηθλεέμ»; Νόβα ή σουπερνόβα; Μήπως ένας κομήτης ή μια συζυγία πλανητών όπως έλεγε ο Κέπλερ; Τα παραπάνω ερωτήματα και ακόμη περισσότερα επιχειρεί να διερευνήσει η εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση «Το Αστρο των Χριστουγέννων» στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το Πλανητάριο βάζει τα γιορτινά του και περιμένει μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν το σύμπαν, τις ηλιακές καταιγίδες και το μυστήριο του Βορείου Σέλαος σε επτά ψηφιακές ταινίες για όλη την οικογένεια. Στις «Διαστημικές καταιγίδες» θα δείτε τους ανέμους του Ποσειδώνα και τους κυκλώνες του Δία, ενώ στην παιδική ταινία «Μια βόλτα στο φεγγάρι» τα μικρά παιδιά θα ταξιδέψουν στη Σελήνη μαζί με τρία νεαρά μυγάκια.

Πίσω στην εποχή των γιγαντόσαυρων και των τυραννόσαυρων θα σας πάει η ταινία «Ο θάνατος των δεινοσαύρων», το αχανές Διάστημα, τους πρώτους γαλαξίες και τα αστέρια θα δείτε σε υψηλή ανάλυση στο «Κρυμμένο σύμπαν», ενώ θα κάνετε ζουμ στον μικρόκοσμο που είναι σχεδόν αόρατος με γυμνό μάτι στην ταινία «Τα μυστικά του αθέατου κόσμου». Και αν νομίζετε ότι ο ουρανός είναι τόσο γαλήνιος στην πραγματικότητα όσο φαίνεται όταν τον κοιτάμε από τη Γη, τότε γελιέστε και θα δείτε πόσο άνω-κάτω γίνεται ο θαυμαστός παράξενος κόσμος του γαλαξία μας στα «Μονοπάτια των άστρων».

​​Ιδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Καλλιτεχνική δημιουργία με μαγιά το χάος

Ο βραβευμένος Λοράν Σετουάν χορογραφεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο, η διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, «Khaos», έρχεται στην Αθήνα. Το «Khaos» είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα που επιχειρεί να πάει κόντρα στο ρεύμα της «χαοφοβίας», να ενσωματώσει το χάος και την αστάθεια που επιφέρει και να το κάνει δημιουργικό, δηλαδή απολαυστικό για τους χορευτές και για το κοινό. Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηχείων, η ακουστική σύλληψη του έργου δημιουργεί ασταθείς χώρους «μουσικού χάους» για τους θεατές και τους ερμηνευτές – τέσσερις χορευτές και τρεις μουσικούς. Η μουσική αφετηρία του πειράματος είναι κομμάτια των J.S. Bach, John Cage και Wolfgang Rihm. Μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία, ο Λοράν Σετουάν επανατοποθετεί το χάος στον ρόλο της γενεσιουργού δύναμης και προτείνει μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία.

​​Από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου, Συγγρού 107, Αθήνα

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Τα «Σκαθάρια» με ευφάνταστες ενορχηστρώσεις

To Beatles Tribute Project επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, οι μουσικοί της Καμεράτας παρουσιάζουν τα πιο γνωστά τραγούδια των Beatles, σε ευφάνταστες συμφωνικές ενορχηστρώσεις του Νίκου Πλατύραχου, που διατηρούν το μοναδικό ύφος και τη δυναμική των τραγουδιών, εμπλουτίζοντάς τα με το μεγαλείο του συμφωνικού ήχου. Τα δημοφιλή «Σκαθάρια» από το Λίβερπουλ, που υπέγραψαν μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών και αποτελούν μέχρι σήμερα παγκόσμιο φαινόμενο, ενσαρκώνονται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής από τέσσερις νέους και ταλαντούχους ερμηνευτές.

​​Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, στις 8.30 μ.μ.

GAZARTE

Radiohead… τζαζ

Το Next Step Quintet, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχώρια τζαζ σχήματα, παρουσιάζει στη σκηνή του Gazarte ένα αφιέρωμα στα αγαπημένα κομμάτια των Radiohead. Η νεανική μπάντα, που αποτελείται από τους Θοδωρή Κότσυφα, Βασίλη Ποδαρά, Γιάννη Παπαδόπουλο, Κωνσταντίνο Μάνο, Στέλιο Χατζηκαλέα και Απόλλωνα Νεόπουλο, πιο έμπειρη πια, προσεγγίζει με φρέσκο τρόπο κλασικά ακούσματα.

​​Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 9.45 μ.μ.

Βουτάδων 32 – 34

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μαθήματα Iστορίας

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου συνεχίζει τη δράση της «Μαθήματα Ιστορίας» με περιήγηση στην Ακρόπολη των Αθηνών και συζήτηση για την αρχαία Αθήνα. «Οδηγός» θα είναι ο αρχαιολόγος Θέμης Βάκουλης.

​​Kυριακή στις 10 π.μ. στην ταβέρνα «Διόνυσος», επί της Δ. Αρεοπαγίτου

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

«Κατερίνα»

Μετά την παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην Αθήνα η επιτυχημένη παράσταση «Κατερίνα», βασισμένη στο «Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, που αφηγείται την ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Νανούρης. Πρωταγωνιστεί η Λένα Παπαληγούρα.

​​Από τις 5 Δεκεμβρίου

στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Murray Perahia

Μία συναυλία με έργα Μπετόβεν στη μνήμη του Νέβιλ Μάρινερ θα δώσει η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών με σολίστ τον κορυφαίο Αμερικανό πιανίστα και μαέστρο Μurray Perahia, ο οποίος θα διευθύνει την ορχήστρα στο Δεύτερο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα καθώς και την περίφημη Εισαγωγή Κοριολανός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, αποσπάσματα από το Τέταρτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα.

​​Κυριακή στις 8.30 μ.μ.,

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«Crossing the lines»»

Η πρώτη ατομική έκθεση του νεαρού ζωγράφου και street artist Σταμάτη Μήτσιου, ή αλλιώς STMTS, με τίτλο «Crossing the lines», εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Βασικό θέμα της δουλειάς του καλλιτέχνη είναι η παιδική ηλικία, η οποία για εκείνον είναι «η πιο αθώα και αγνή» ηλικία του ανθρώπου αλλά παράλληλα εκείνη «με τις λιγότερες γνώσεις και δυνάμεις».

​​Από την Πέμπτη 8/12 στις 7.30 μ.μ.

έως τις 14/1. Γλύκωνος 4

«ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

Για την πολιτική πράξη

To δεκάτομο συλλογικό έργο «Πολιτική επιστήμη. Διακλαδική και συγχρονική διερεύνηση της πολιτικής πράξης» (σχεδίαση του έργου-εισαγωγικά κείμενα: A-I.Δ. Μεταξάς), παρουσιάζεται στη μεγάλη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

​​Την Τετάρτη 7/12 στις 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή