Αγοραστικό κύμα στο Χ.Α. λόγω των προσδοκιών ότι θα κλείσει το θέμα του χρέους

Αγοραστικό κύμα στο Χ.Α. λόγω των προσδοκιών ότι θα κλείσει το θέμα του χρέους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιρασμένη η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις που ήταν και οι τελευταίες του Νοεμβρίου να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στους επενδυτές. Αντίθετα, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, που ήταν οι πρώτες του Δεκεμβρίου, χαρακτηρίστηκαν από ρευστοποιήσεις μετοχών προκειμένου να κατοχυρωθούν τα κέρδη του προηγούμενου μήνα.

Κυρίαρχο γεγονός της εβδομάδας, οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από τους επενδυτές ότι θα κλείσει το θέμα της μείωσης του δημοσίου χρέους. Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε αγοραστικό κύμα στο Χρηματιστήριο, με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές και τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο φετινός Νοέμβριος προσέφερε σημαντικά κέρδη για τους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 6,36%, τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου ξεπέρασαν το 30%, ενώ προστέθηκαν 2,573 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Το ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν αρνητικό για την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 3,09% και να διολισθαίνει στις 604,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 46 εκατ. ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς που υποχώρησε 10,77% και ακολούθησαν σε πτώση οι τίτλοι της Εθνικής τράπεζας (-7,51%), της Alpha Bank (-6,63%), της Eurobank (-6,63%) και του ΟΤΕ (-3,86%). Η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε 3,58% και ο τίτλος του ΟΠΑΠ έχασε 2,39% και διολίσθησε στα 8,59 ευρώ.

Το χρηματιστηριακό κλίμα βελτιώθηκε την περασμένη Τρίτη με την εμφάνιση των αγοραστών. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,08% και έκλεισε στις 610,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές ηγήθηκαν της ανόδου, με την καλύτερη απόδοση να εμφανίζει η Alpha Bank με ημερήσια κέρδη 5,92% και ακολούθησε η Eurobank (5,61%), η Εθνική Τράπεζα (4,57%) και η Τράπεζα Πειραιώς που κέρδισε 3,45% και αναρριχήθηκε στο 0,18 ευρώ. Την περασμένη Τετάρτη, που ήταν και η τελευταία συνεδρίαση του φετινού Νοεμβρίου, κατεγράφη ισχυρό αγοραστικό κύμα που συνοδεύτηκε και από αυξημένο όγκο συναλλαγών, ο οποίος μαζί με τα πακέτα έφθασε τα 180,936 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,97% και αναρριχήθηκε στις 628,75 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έφθασε τα 44,357 δισ. ευρώ. Υπεραπέδωσαν οι τραπεζικές μετοχές της Πειραιώς (10,56%),της Eurobank (10,47%) και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα (6,80%) και η Alpha Bank (6,15%). Θετική εικόνα εμφάνισαν και οι μετοχές της ΔΕΗ (3,72%) και του Jumbo (2,21%).

H πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν η αφορμή να κατοχυρωθούν τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη σημαντικές απώλειες 2,25% και διαμορφώθηκε στις 614,61 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 83,917 εκατ. ευρώ. Χειρότερη εικόνα (-8,93%) στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε ο τίτλος της Folli Follie Group και ακολούθησαν η μετοχή της Coca Cola (-4,14%), η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν (-3,76%), η κατασκευαστική εταιρεία Γεκ Τέρνα (-3,52%), η Alpha Bank (-3,16%) και η Εθνική Τράπεζα (-2,73%). Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή, με τους επενδυτές να ολοκληρώνουν τον κύκλο πωλήσεων με επίκεντρο των τραπεζικό κλάδο και τους εμποροβιομηχανικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε σημάδια ανάκαμψης στις τελευταίες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου. Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι πρώτη φορά, έπειτα από πέντε μήνες μετά το δημοψήφισμα του Brexit (23 Ιουνίου 2016), κατεγράφη εισροή φρέσκων κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά κυρίως από ξένα αλλά και εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή