Αποψη: Δρόμοι του Μεταξιού ως κέντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης

Αποψη: Δρόμοι του Μεταξιού ως κέντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μέγας Αλέξανδρος μαζί με τον Πατροκλή δημιούργησε τον πρώτο εμπορικό δρόμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσω της Κασπίας Θάλασσας και του Οξου ποταμού. Στις 10 Δεκεμβρίου 2015, πάνω από 300 ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων από 36 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ για να ξεκινήσει επίσημα ο «Δρόμος του Μεταξιού Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο» (Silk Road Chamber of International Commerce- SRCIC) ως μέρος του πρώτου Διεθνούς Φόρουμ Επενδύσεων Δρόμου του Μεταξιού (Silk Road International Investment Forum-SRIIF), με στόχο να φέρει τον ιδιωτικό τομέα στενότερα στο OBOR, συνδέοντας την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα με τις πρωτοβουλίες του.

Οι πρωτοβουλίες για τον OBOR ξεκίνησαν από την Κίνα το 2013 και αναμένεται να επενδυθούν περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στις 64 χώρες του Δρόμου του Μεταξιού και θα επηρεάσουν τον πληθυσμό των χωρών αυτών ο οποίος ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια. Στόχος της SRCIC είναι να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε έργα του OBOR.

Ο Δρόμος του Μεταξιού φέρνει επίσης τεράστια ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και στις διεθνείς διασυνδέσεις μέσω της αναβάθμισης υπαρχόντων υποδομών, νέων έργων υποδομών και τη διευκόλυνση του εμπορίου, σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή που επηρεάζει τουλάχιστον 63 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγουν το 30% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Αυτό το τεράστιων διαστάσεων έργο αναπτύσσεται μέσω χερσαίων και θαλάσσιων Δρόμων του Μεταξιού για τη μεταφορά των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι χερσαίοι Δρόμοι επικεντρώνονται στη δημιουργία υποδομών για μεταφορές και για ενέργεια και οι θαλάσσιοι σε επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας λιμάνια. Και οι δύο Δρόμοι αναμφίβολα θα επηρεάσουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει μέρος στη δημιουργία αυτών των υποδομών, οι οποίες θα φθάσουν έξω από την πόρτα της, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία για τις μεταφορές και τις υποδομές. Η Ευρώπη έχει πολλά να κερδίσει από τη δημιουργία των μεταφορικών υποδομών, αφού το κόστος κατασκευής επωμίζονται οι χώρες του Δρόμου του Μεταξιού, οπότε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υποδομές αυτές για εξαγωγές χωρίς να έχει επενδύσει για το κόστος κατασκευής τους. Το εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αυξηθεί κατά 6% και στις χώρες του Δρόμου του Μεταξιού κατά 3%.

Ενδεχομένη ζημιά για την Ευρώπη μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση όπου υπογραφεί συμφωνία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού χωρίς να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι κερδισμένες οι χώρες του Δρόμου του Μεταξιού, όπου το εμπόριο θα αυξηθεί κατά 15% περίπου. Επίσης και οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες θα μπορούν μεμονωμένα να υπογράψουν συμφωνία εισδοχής στη ζώνη θα είναι κερδισμένες.

Το SRCIC θεμελιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Απαρτίζεται από εμπορικές ενώσεις και επιμελητήρια των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού, συγκεντρώνοντας σημαντικές εμπορικές δυνάμεις, σημαντικούς πόρους, παγκόσμια επιρροή και αξιοπιστία. Το SRCIC υποστηρίζει την πρωτοβουλία για «ειρήνη και συνεργασία, ειλικρίνεια και συνεργασία και αμοιβαίο όφελος» για να γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα για την επικοινωνία των επιχειρήσεων, συν-ανάπτυξη και win-win συνεργασία.

Συγκεντρώνοντας επενδυτικά σχέδια, κεφάλαια, πληροφορίες, τεχνολογία και ταλέντα από κάθε μέλος, το SRCIC στοχεύει να γίνει μια βασική πλατφόρμα για να προωθήσει τη συνεργασία στην παραγωγικότητα και στις επενδύσεις και να βελτιώσει τις διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές. H SRCIC έχει καθιερώσει τις παρακάτω πέντε επαγγελματικές επιτροπές: (1) χρηματοδότησης, (2) εμπορίου και ανταλλαγών, (3) κουλτούρας, (4) μεταφορών και (5) ενέργειας. Οι επιτροπές είναι αφοσιωμένες στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στη χρηματοδοτική συνεργασία σε επενδυτικά έργα-κλειδιά μεταξύ των μελών, επιταχύνοντας τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων μελών, προωθώντας τη θέσπιση διεθνών επιχειρηματικών και εμπορικών κανόνων, τηρώντας τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της υψηλής απόδοσης και ενισχύοντας την επικοινωνία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών. Το SRCIC φιλοξενεί ετήσια επενδυτικά φόρουμ επενδύσεων, συνόδους κορυφής και φεστιβάλ τέχνης του Δρόμου του Μεταξιού.

Μία σειρά από σημαντικούς θεσμούς έχει δημιουργηθεί, που δραστηριοποιούνται ήδη στη χρηματοδότηση έργων του OBOR. Αυτοί περιλαμβάνουν την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, το ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού και διάφορα ταμεία που αφορούν την κινεζική ανάπτυξη. Ενας βασικός στόχος της SRCIC είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και προγραμμάτων συνεργασίας με τις οργανώσεις αυτές, ώστε η SRCIC να μπορεί να γίνει η κύρια πηγή πληροφοριών για τις επιχειρήσεις.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Επιστημών της Ισπανίας, Distinguished Research Professor, Audencia Business School.

**Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή