Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η τουρκική οικονομία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η τουρκική οικονομία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει τεθεί πλέον και επίσημα η τουρκική οικονομία. Το τουρκικό Προεδρικό απευθύνεται στην τουρκική κοινωνία χρησιμοποιώντας μια εθνικιστική ρητορική και ζητώντας από τους Τούρκους πολίτες να αντιμετωπίσουν την νέα οικονομική κρίση με ακμαίο το πατριωτικό τους αίσθημα.

Στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα «εισβολής». Την νύχτα της 15ης Ιουλίου, υποστηρικτές των ξένων συμφερόντων στην Τουρκία επιχείρησαν να ανοίξουν τον δρόμο για την εισβολή των ξένων δυνάμεων στην χώρα. Αυτή η απόπειρα απέτυχε χάρη στην σθεναρή αντίσταση του τουρκικού λαού.

Σήμερα, λίγους μήνες μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, τα ξένα συμφέροντα και οι «προδότες» προκαλούν αναταραχή στην τουρκική οικονομία και επιχειρούν να εκ νέου να πλήξουν τα συμφέροντα και την σταθερότητα της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος δεν κατονομάζει τους «εχθρούς» που επιδιώκουν να πλήξουν τα συμφέροντα της χώρας του, ζητά από την τουρκική κοινωνία να λάβει πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο για να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική κρίση. Ο κ. Ερντογάν απευθύνεται στους Τούρκους πολίτες από τους οποίους ζητά να επενδύσουν άμεσα στην τουρκική οικονομία και συγκεκριμένα στο εθνικό νόμισμα της χώρας. «Μετατρέψτε άμεσα τα ξένα νομίσματα σας σε τουρκική λίρα», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα του κ. Ερντογάν.

Το μήνυμα του κ. Ερντογάν έρχεται στο προσκήνιο την στιγμή που τα ξένα νομίσματα και κυρίως το αμερικανικό δολάριο καταγράφουν τρελή κούρσα στην τουρκική αγορά. Έμπειροι Τούρκοι αναλυτές και οικονομολόγοι προειδοποιούν για τα χειρότερα και προβάλλουν την άποψη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ενδέχεται να μην καταφέρουν να επουλώσουν τις πληγές που αφήνει πίσω της η νέα κρίση στην τουρκική οικονομία.

Την ίδια ώρα, τις τελευταίες ημέρες, στην Τουρκία παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης, οι τομείς του τουρισμού και των οικοδομών που στο παρελθόν συνέβαλλαν στην οικονομική άνθηση της τουρκικής οικονομίας παρουσιάζουν όλο και περισσότερο σημάδια κόπωσης. Από την μεγάλη κρίση έχει επηρεαστεί και ο δημόσιος αερομεταφορέας της Τουρκίας, ο οποίος προχωρά στην αναστολή κάποιων εκ των υπηρεσιών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή