Στα 6,3 δισ. παρέμειναν τον Οκτώβριο οι οφειλές του Δημοσίου

Στα 6,3 δισ. παρέμειναν τον Οκτώβριο οι οφειλές του Δημοσίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερές στα 6,3 δισ. ευρώ παρέμειναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι τα χρέη προς προμηθευτές μειώθηκαν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα, την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κατά το ίδιο ποσό.

Σε σχέση, δε, με τις αρχές του έτους, οι συνολικές οφειλές του κράτους έχουν αυξηθεί κατά περίπου 330 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να επιστρέψει φόρους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αν και η χώρα έχει λάβει στο μεσοδιάστημα 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ανωτέρω οφειλών. Κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο συνεχίζει να δημιουργεί νέα χρέη.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Οκτώβριο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους είχαν ως εξής:

• Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν χρέη 2,7 δισ. ευρώ, από 2,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 2,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.

• Τα νοσοκομεία όφειλαν 987 εκατ. ευρώ έναντι 982 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 931 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

• Τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι αυτών φορείς είχαν χρέη 234 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 451 εκατ. ευρώ στο τέλος του περυσινού Δεκεμβρίου.

• Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όφειλαν 363 εκατ. ευρώ από 372 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 312 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

• Τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 411 εκατ. ευρώ, αντί 415 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 257 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

• Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 1,2 δισ. ευρώ στις αρχές του 2016.

Η κυβέρνηση έλαβε τον Ιούνιο το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να εξοφλήσει ισόποσα χρέη. Παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό διοχετεύθηκε στην αγορά έως τα μέσα Οκτωβρίου, αποδεικνύεται πως το Δημόσιο συνεχίζει να δημιουργεί οφειλές. Στα τέλη Οκτωβρίου η χώρα δανείστηκε άλλα 1,7 δισ. ευρώ από τον ESM για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και απομένει να φανεί εάν το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ θα μπορέσει να μειωθεί. Υπενθυμίζεται ότι για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από τον ESM για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει διοχετεύσει το 80% του 1,7 δισ. ευρώ ή 1,36 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης προκύπτει ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα το ποσό ήταν 4,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή