ΝΥΤ: Οι οκτώ Ευρωπαίοι λαϊκιστές στην εποχή του Τραμπ

ΝΥΤ: Οι οκτώ Ευρωπαίοι λαϊκιστές στην εποχή του Τραμπ

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την τελευταία απόφαση των Ιταλών στο δημοψήφισμα οι ΝΥΤ «περνάνε» από το μικροσκόπιο τα κόμματα της Ευρώπης, τα οποία θεωρούν πως ρέπουν προς τον λαϊκισμό. Ανάμεσα τους και το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα. Ένα από τα χαρακτηριστικά που λαμβάνουν υπόψιν είναι οι θετικές -κατά κύριο λόγο και όχι απόλυτος κανόνας- γνώμες των κομμάτων αυτών για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το θέμα της εφημερίδας έχει τίτλο «Ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ» και περιλαμβάνει:

– τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα

– το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο με τη Μαρίν Λεπέν

– το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων με τον Μπέπε Γκρίλο

– το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας με τον Νόρμπερτ Χόφερ

– το εθνικιστικό ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας με τον Γκέερτ Βίλντερς

– το ευρωσκεπτικιστικό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με την Φράουκε Πέτρι

– τους Podemos με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και

– το ευρωσκεπτικιστικό UKIP με τον Νάιτζελ Φάρατζ.

H εφημερίδα αναλύει τα κόμματα αυτά με βάση κάποια χαρακτηριστικά, όπως έχουν εκφραστεί κατά καιρούς.

Τα χαρακτηριστικά είναι:

-κατά της λιτότητας

-κατά της παγκοσμιοποίησης

-κατά της Ευρωζώνης

-κατά του συστήματος

-κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-κατά των μεταναστών

-κατά του Ισλάμ

Το γράφημα των New York Times για τα οχτώ ευρωπαϊκά κόμματα: 

 

ΝΥΤ: Οι οκτώ Ευρωπαίοι λαϊκιστές στην εποχή του Τραμπ-1

To αφιέρωμα παραθέτει ακολούθως ένα «μίνι» ιστορικό των κομμάτων, εστιάζοντας τόσο στην ρητορική τους, όσο και στις δηλώσεις των επικεφαλής μετά την εκλογή Τραμπ. 

ΣΥΡΙΖΑ (ΕΛΛΑΔΑ)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας. Δημιουργήθηκε από το συνασπισμό αριστερών και ακροαριστερών πολιτικών κομμάτων που ενώθηκαν στον αγώνα τους κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Από το 2015 οπότε και ανέλαβε την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη νομισματική ένωση» γράφουν οι NYT και τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για τη νίκη Τραμπ: Αντίθετα με κάποιους από τους συναδέλφους μου στην Ευρώπη, δεν βιάστηκα να επαναλάβω την κριτική που πολλοί έκαναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ (ΙΤΑΛΙΑ)

Η εφημερίδα κάνει λόγο για τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο που συμμάχησε με την εθνικιστική Λέγκα του Βορρά για να αποτρέψει την επικράτηση του «ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.  «Τα καθεστωτικά ΜΜΕ είχαν πει για εμάς ότι είμαστε σεξιστές, ομοφοβικοί, δημαγωγοί, λαϊκιστές. Δεν αντιλαμβάνονται ότι εκατομμύρια άνθρωποι πλέον δεν διαβάζουν τις εφημερίδες τους και δεν βλέπουν τα κανάλια τους. Ο Τραμπ κεφαλαιοποίησε αυτό το πράγμα» είχε δηλώσει ο Γκρίλο για τη νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ.

ΚΟΜΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΑΥΣΤΡΙΑ)

Για το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Νόρμπερτ Χόφερ, οι New York Times επισημαίνουν ότι αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση, την Ε.Ε., την Ευρωζώνη, τους μετανάστες και το Ισλάμ και θυμίζει την θετική δήλωση του επικεφαλής του για την εκλογή Τραμπ: «Σε όποια χώρα η ελίτ απομακρύνθηκε από τους ψηφοφόρους, αυτή θα καταψηφίζεται».

EΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΓΑΛΛΙΑ)

Οι ΝΥΤ επισημαίνουν πως η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου ήταν από τις πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που συνεχάρησαν τον Ντόνανλτ Τραμπ για την εκλογή του, δηλώνοντας ότι η νίκη του «είναι καλά νέα για τη χώρα μας». Αναλύουν δε το κόμμα της, λέγοντας πως στις θέσεις του έχει ταχθεί κατά της παγκοσμιοποίησης, της Ε.Ε., της Ευρωζώνης, των μεταναστών και του Ισλάμ.

ΚΟΜΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)

Το Κόμμα Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, λένε οι ΝΥΤ, πως διαφωνεί με την Ε.Ε., την Ευρωζώνη, τους μετανάστες και το Ισλάμ. Ο Βίλντερς μετά την εκλογή του Τραμπ, υπενθυμίζει η αμερικανική εφημερίδα, πως στο Russia Today είχε δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ ξανακέρδισαν την ταυτότητά τους και τη δημοκρατία τους, γι' αυτό και μιλάω για επανάσταση. Και πιστεύω ότι ο λαός της Αμερικής και της Ευρώπης νιώθει προσβεβλημένος από όλους τους πολιτικούς που αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα».

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η επικεφαλής Φράουκε Πέτρι είχε χαρακτηρίσει «θρίαμβο του αμερικανικού λαού» τη νίκη του Τραμπ προσθέτοντας σε άλλη ομιλία της πως πως «είναι μια νίκη του απλού κόσμου κατά του πολιτικού κατεστημένου. Είναι μια νίκη κατά της «πολιτικά ορθής» ελίτ της παγκοσμιοποίησης που δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία των λαών». Το AfD είναι κατά του κατεστημένου, της Ευρωζώνης, των μεταναστών και του Ισλάμ και επιζητά με την ρητορική του επανάκτηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας, ενώ έχει προτείνει την αποχώρηση της Γερμανίας από την Ε.Ε. ή τη διάλυση αυτής.

UKIP (ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ)

Παρών στην λίστα των ΝΥΤ είναι και το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ που τάσσεται κατά του κατεστημένου, της παγκοσμιοποίησης, της Ε.Ε., της Ευρωζώνης και των μεταναστών. Ο Βρετανός πολιτικός, εξάλλου μετά την εκλογή Τραμπ είχε δηλώσει πως είναι πολύ χαρούμενος.

PODEMOS (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Το ισπανικό κόμμα μέσω του Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει εναντιωθεί στο κατεστημένο και την παγκοσμιοποίηση. Για την εκλογή Τραμπ, ο Ιγκλέσιας είχε δηλώσει «αυτοί που αποκαλούν τον Τραμπ δεξιό λαϊκιστή έχουν ένα δίκιο. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις το φασισμό από ό,τι ο δεξιός λαϊκισμός; Ο λαϊκισμός δεν είναι ιδεολογία, δεν είναι μια πολιτική πλατφόρμα, είναι μια μέθοδος δημιουργίας πολιτικής από έναν που βρίσκεται "εκτός" – ένας λόγος που βρίσκει έδαφος στις στιγμές της κρίσης» .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή