Αυστρία: Μεγάλο προβάδισμα Βαν ντερ Μπέλεν στα τελικά αποτελέσματα

Αυστρία: Μεγάλο προβάδισμα Βαν ντερ Μπέλεν στα τελικά αποτελέσματα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 72χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός επί ένδεκα χρόνια του κόμματος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι οριστικά ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια, βάσει του τελικού αποτελέσματος που διαμορφώθηκε μετά την καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων του προχθεσινού επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηριζόταν από τους Πράσινους, συγκέντρωσε 2,47 εκατομμύρια ψήφους ή ποσοστό 53,8%. Ο αντίπαλός του, υπαρχηγός και υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και ως τώρα δεύτερος αντιπρόεδρος της αυστριακής Βουλής Νόρμπερτ Χόφερ, συγκέντρωσε 2,12 εκατομμύρια ψήφους ή 46,2%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ανήλθε ως εκ τούτου κατά τον προχθεσινό επαναληπτικό γύρο σε 350.000 ψήφους, ή 7,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ κατά τον δεύτερο γύρο της 22ας Μαΐου, στον οποίο ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε αναδειχθεί νικητής αλλά το αποτέλεσμα ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων, η διαφορά τους ήταν μόλις 31.000 ψήφοι και τα ποσοστά τους 50,3% και 49,7%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν απέσπασε την πλειοψηφία σε έξι από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και ο Νόρμπερτ Χόφερ στα υπόλοιπα τρία, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στον επαναληπτικό γύρο της Κυριακής ανήλθε σε 74,2% και ήταν υψηλότερο από εκείνο τόσο στον πρώτο γύρο στις 24 Απριλίου, όταν οι υποψήφιοι ήταν έξι, όσο και στον δεύτερο γύρο στις 22 Μαΐου με τους δύο επικρατέστερους του πρώτου γύρου, τον Βαν ντερ Μπέλεν και τον Χόφερ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είναι ο όγδοος στη σειρά ομοσπονδιακός πρόεδρος της μεταπολεμικής Αυστρίας και ο πρώτος οικολόγος που αναλαμβάνει το ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης, πρόκειται να ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διαδόχου του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας Χάιντς Φίσερ.

Κανονικά η ορκωμοσία του νέου ομοσπονδιακού προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου που ολοκληρώθηκε η δεύτερη θητεία του Χάιντς Φίσερ, αναβλήθηκε όμως και το αξίωμα παραμένει για πάνω από έξι μήνες κενό εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης — ελέω Ακροδεξιάς — του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Καθήκοντα προέδρου ασκούν στο διάστημα αυτό συλλογικά η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της, ένας εκ των οποίων είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος εξακολουθεί παραδόξως να διατηρεί το αξίωμα του, παρά το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Με την ορκωμοσία του νέου Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου κλείνει ο κύκλος των πλέον παράδοξων εκλογών που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945 — με το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα των δώδεκα μηνών– τις αναβολές τους και τις συνολικά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για την εκλογή προέδρου.

Γεγονός είναι ότι το αποτέλεσμα του επαναληπτικού και τελευταίου γύρου τους την Κυριακή έφερε αισθήματα ανακούφισης στην Ευρώπη καθώς απέτρεψε την εκλογή ενός ακροδεξιού υποψήφιου για πρώτη φορά μεταπολεμικά στο ύπατο αξίωμα μιας ευρωπαικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή