Πανηγυρική επανεκλογή της Αγκελα Μέρκελ

Πανηγυρική επανεκλογή της Αγκελα Μέρκελ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΣΕΝ. Με ποσοστό 89,6% επανεξελέγη χθες η Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, συσπειρώνοντας το κόμμα της ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό της καγκελαρίου, που εκλέγεται συνεχώς από το 2000, ήταν χαμηλότερο από το 96,7%, που απέσπασε πριν από δύο χρόνια, αλλά υψηλότερο από το 88,4%, που απέσπασε το 2004.

Η Μέρκελ άρχισε την ομιλία της διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι «μια κατάσταση όπως αυτή που προέκυψε στα τέλη του καλοκαιριού 2015 δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί», φράση για την οποία απέσπασε θερμό χειροκρότημα. «Γι’ αυτό η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι κρίσιμη. Σώζει ζωές. Επιδιώκουμε παρόμοιες συμφωνίες με αφρικανικές χώρες», προσέθεσε.

Σεβασμός στον άνθρωπο

Το σύνθημα του συνεδρίου ήταν «Οι αξίες μας. Το μέλλον μας» και η κ. Μέρκελ σημείωσε με έμφαση ότι στις αξίες αυτές περιλαμβάνεται ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου. «Δεν μπορούν να μείνουν μόνιμα στη Γερμανία όλοι οι άνθρωποι που έφθασαν πέρυσι. Αλλά η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, όχι ως ανώνυμη μάζα».

Σε μια ομιλία γεμάτη ευχαριστίες προς τους υπουργούς για όλα τα θέματα, προς τις κρατικές υπηρεσίες, προς τους εθελοντές, ακόμη και προς τους γονείς που φροντίζουν τα παιδιά τους, η Μέρκελ δεν παρέλειψε να επανέλθει στο ζήτημα των αξιών, σημειώνοντας ότι «στην κουλτούρα μας είναι σημαντικό για τη διαπροσωπική επικοινωνία να δείχνει κανείς το πρόσωπό του». «Η πλήρης κάλυψη του προσώπου πρέπει να απαγορευθεί όπου αυτό είναι νομικά εφικτό», είπε. Επρόκειτο για αναφορά στην ένδυση όσων έρχονται σε επαφή με γερμανικές κρατικές υπηρεσίες, σχολεία κ.λπ., καθώς το κράτος δεν έχει δικαίωμα να καθορίζει την εμφάνιση στον δρόμο.

Η Μέρκελ στράφηκε παράλληλα εναντίον της ΑfD και της Pegida, των πολιτικών δυνάμεων που την αμφισβητούν από τα δεξιά, οικειοποιούμενες το παλαιό σύνθημα «Wir sind das Volk» («Εμείς είμαστε ο λαός»). «Το ποιος είναι ο λαός το καθορίζουμε όλοι, δεν το καθορίζουν μόνο μερικοί, όσο δυνατά κι αν φωνάζουν», είπε.

Παράλληλα έψεξε την αδράνεια του γερμανικού αντιπολεμικού κινήματος, σημειώνοντας ότι, «όταν κατεβαίνουν 100.000 άνθρωποι στον δρόμο για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία αλλά κανείς για το Χαλέπι, κάτι δεν πάει καλά». Συνολικά χαρακτήρισε το 2016 δύσκολη χρονιά, κατά την οποία ο κόσμος «δεν έγινε ισχυρότερος και πιο σταθερός, αλλά πιο αδύναμος και πιο ασταθής».

Ως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, επαίνεσε το γεγονός ότι «οδεύουμε προς μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική δομή. Αυτό ενισχύει, δεν αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ».

Στο καθαρά προεκλογικό κομμάτι της ομιλίας, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της μείωσε τον αριθμό των ανέργων από 5 εκατομμύρια σε 2,5 και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων, εφόσον αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι «ξεκάθαρες δεσμεύσεις και αξιόπιστο πλαίσιο». Επιπλέον υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το ευρυζωνικό Ιντερνετ «ως δημόσιο αγαθό όπως το νερό και το ρεύμα».

Σύλληψη Ιρακινού

Eν τω μεταξύ, χθες οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν 31χρονο Ιρακινό ως ύποπτο για βιασμό Κινέζας φοιτήτριας στην πόλη Μπόχουμ. Την Παρασκευή, οι Αρχές είχαν συλλάβει 17χρονο Αφγανό ως ύποπτο για τον βιασμό και τη δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στην πόλη Φράιμπουργκ. Σε συνέντευξη στο δίκτυο ARD, η κ. Μέρκελ ρωτήθηκε για το περιστατικό στο Φράιμπουργκ και απάντησε ότι «επρόκειτο για τρομακτική δολοφονία. Αν αποδειχθεί ότι ο δράστης ήταν Αφγανός πρόσφυγας, πρέπει να καταδικαστεί, όπως συμβαίνει με κάθε δολοφόνο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη μιας ολόκληρης ομάδας, όπως δεν εξάγουμε συμπεράσματα για μια ολόκληρη ομάδα από έναν άνθρωπο σε άλλες περιστάσεις», είπε η καγκελάριος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή