Γ. Πανούσης: Oι καυστικές «οδηγίες» για το προφίλ του ηγέτη

Γ. Πανούσης: Oι καυστικές «οδηγίες» για το προφίλ του ηγέτη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε ένας εκ των πρωτοκλασάτων υπουργών του Αλέξη Τσίπρα, καθώς κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Ο λόγος για τον Γιάννη Πανούση, ο οποίος μετά την αποχώρηση του από την κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ουκ ολίγες φορές «πυρά« εναντίον των πρώην συντρόφων του. Τώρα επανέρχεται με ένα κείμενο στον ιστότοπο «ανοιχτό παράθυρο» όπου «δίνει οδηγίες» για το πώς πρέπει να φέρεται ένας ηγέτης, φωτογραφίζοντας την ηγεσία της χώρας.

Αναλυτικά το κείμενο του:

Το προφίλ του Ηγέτη δεν το φτιάχνουν ούτε [πρέπει να] το χειρίζονται οι  image makers αλλά ο ίδιος. Ή, καλύτερα, ο φωτεινός εαυτός του.Ο υπερήφανος, ενάρετος, δίκαιος, μεγαλόκαρδος, σώφρων και άξιος εαυτός του που έχει μάθει να πολεμάει και να νικάει το αλαζονικό, δημαγωγικό, παραπλανητικό, ανάξιο κι άφιλο άλλο του Εγώ.

Ο Ηγέτης ήταν εξαρχής Κάποιος και δεν έγινε Κάτι λόγω της εξουσίας. Ενδιαφερόταν για τους αδύναμους και δεν προσκυνούσε τους δυνατούς λόγω συγκυρίας. Ήταν ικανός και διάφανος και δεν ταύτιζε την πολιτική ηθική με την πονηριά.

Οι ευφυείς  κινήσεις του Ηγέτη στην πολιτική σκακιέρα διατηρούν την επιρροή ή και τη γοητεία στο λαό αρκεί να μη συνδυάζονται με «παιχνίδια εκτός κανόνων».

Το  fair play μακροπρόθεσμα λειτουργεί υπέρ του Ηγέτη και των θεσμών ενώ η «μπαμπεσιά» επιστρέφει με σφοδρότερο τρόπο και δυσανάλογο κόστος.

Χρειάζεται χρόνος και ήθος για να γίνεις ‘’κύριος του πραγματικού εαυτού σου’’και κυρίως να μάθεις να μην πιέζεις τη μοίρα σου πάνω από τις δυνάμεις σου.

Πώς όμως ένας Αρχηγός μπορεί να καταστεί εγγυητής του καλού εαυτού του,να επιμεληθεί ενός παραδειγματικού βίου,ν’ασκηθεί στην πολιτική αρετή,να γίνει πρότυπο,με βάση τον τρόπο που σκέφτεται, πράττει και ζει;

Απλά, να μην ευνοεί «ημετέρους» να μην αδικεί [ακόμα κι αυτούς που τον αδικούν], να μην εκδικείται. Να μεριμνά για την παιδεία των πολιτών και για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να σέβεται όλους τους θεσμούς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τις συμφορές δεν τις στέλνουν οι Θεοί [Επίκουρος] ή οι Θεσμοί [Ευρώπη] αλλά τις προ[σ]καλούν οι άνθρωποι, ιδίως αυτοί που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν τους θεούς. Δεν είναι όλα «γραμμένα»/ Μεγάλο μέρος της Ιστορίας το γράφουν οι ίδιοι οι Ηγέτες. Προσοχή όμως. Και γι’αυτούς φτάνει κάποτε η ώρα του [ενδιάμεσου ή οριστικού] απολογισμού. Αυτή είναι η Μεγάλη Ώρα του πραγματικού Ηγέτη. Στην πολιτική πρέπει να εισέρχεσαι και να εξέρχεσαι, να νικάς και να χάνεις με αξιοπρέπεια. Η υστεροφημία κερδίζεται με αλήθειες κι όχι με ψέματα.

Όπως δεν νοείται gouvernement de caprice [Μοντεσκιέ] έτσι και δεν νοείται Κυβερνήτης ο οποίος δεν γνωρίζει πώς και πότε κατεβαίνει από τη σκηνή [για ν’αναστοχαστεί και να επαναξιολογήσει τις σχέσεις,τα πρόσωπα ,τις ιδέες].

Ο Ηγέτης [αυτο]θυσιάζεται πριν τον στήσουν στον τοίχο οι διαψεύσεις του και τον πυροβολήσουν πισώπλατα οι ΄σύντροφοί’του.

Κι ας μην ξεχνάμε .Οι Ηγέτες αποχωρούν και δεν υποχωρούν. Δεν εκχωρούν όμως την εξουσία τους και τη σχέση τους με το λαό στους «επιγόνους» πρίν την κρίσιμη απόφαση της [πολιτικής και όχι μόνο] Μοίρας.

ΥΓ.Οι ηρτημένοι λόγοι ανατρέπουν το ψέμα [Μ.Βλάχου-Καράμβαλη, Χρόνος Αποθέτης].

ΥΓ2. Μία ζωή ανεξέταστη δεν αξίζει να τη ζεις [Διογένης]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή