Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

Ζιζέλ, η ηρωίδα που δεν γερνάει ποτέ, στη Λυρική Σκηνή

Η Ζιζέλ, σε γοητευτική μουσική του Αντόλφ Αντάμ, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Ζωής Ζενιώδη. Ο ομώνυμος ρόλος, που έχει χαρακτηριστεί «ο Αμλετ του μπαλέτου», αποτελεί έως σήμερα την ύψιστη πρόκληση για την καθιέρωση μιας χορεύτριας κλασικού μπαλέτου. Για το πολυπληθές κοινό του χορού η Ζιζέλ δεν γερνάει ποτέ, γιατί είναι ένα έργο που φωτίζει πολύ βαθιά συναισθήματα και περιγράφει την τεράστια αγάπη που καταφέρνει να ξεπεράσει τον θάνατο για να προστατεύσει την ίδια τη ζωή. Η ιστορία αφορά τον άτυχο έρωτα της χωριατοπούλας Ζιζέλ για τον κόμη Αμπρεχτ, που της παρουσιάζεται ως απλός χωρικός. Οταν η Ζιζέλ ανακαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα και μαθαίνει ότι είναι μνηστευμένος με άλλη, αυτοκτονεί. Mια νύχτα με πανσέληνο στο δάσος, oι ψυχές των κοριτσιών που προδόθηκαν από τους εραστές τους την παραμονή του γάμου τους έρχονται να πάρουν εκδίκηση, μεταμορφωμένες σε ξωτικά. Παρασύρουν κάθε περαστικό άντρα, υποχρεώνοντάς τον να χορέψει μαζί τους ασταμάτητα ώσπου να πέσει νεκρός. Παρασύρουν και τον μετανοημένο Αλμπρεχτ, όμως παρεμβαίνει η Ζιζέλ στηρίζοντάς τον έως την αυγή, οπότε παύει η εξουσία των ξωτικών. Τότε, αφού τον συγχωρήσει, επιστρέφει στον τάφο της, αφήνοντάς τον απαρηγόρητο.

​​Ενα από τα πιο διάσημα μπαλέτα του ρομαντισμού, στο θέατρο «Ολύμπια» από 16 Δεκεμβρίου.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Εργα όλο… γλύκα

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη διοργανώνει για τα Χριστούγεννα ομαδική έκθεση αφιερωμένη στα… γλυκά, καρπό της συνεργασίας των καλλιτεχνών της γκαλερί με τον ζαχαροπλάστη Στέλιο Παρλιάρο. Παίρνουν μέρος οι: Γιώργος Αυγέρος, Γιάννης Αδαμάκης, Διαμαντής Αϊδίνης, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Γιώργος Γυπαράκης, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Τζένη Κωδωνίδου, Νατάσσα Πουλαντζά, Σοφία Παπακώστα, Στέλιος Παρλιάρος, Ιωάννα Ράλλη, Φίλιππος Φωτιάδης, Μανώλης Χάρος.

​​Διάρκεια έκθεσης: 11/12 – 7/1.

Πλατεία Κολωνακίου 20

GAZARTE

O Roy Ayers στην Αθήνα

O Aμερικανός βιμπραφωνίστας της τζαζ, της σόουλ και της R&B, διάσημος χάρη σε τραγούδια όπως το ««Everybody Loves the Sunshine», εμφανίζεται απόψε στο Gazarte. Γεννημένος το 1940 στο Λος Αντζελες, ο Roy Ayers ήταν μέλος της μπάντας του φλαουτίστα Herbie Mann από το 1966 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν ίδρυσε τους Ubiquity.

​​Gazarte, Βουτάδων 34.

Στις 9.30 μ.μ.

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Μια τρελή κωμωδία με χορούς και τραγούδια

Οι «Καλοπροαίρετοι θεατρίνοι» παρουσιάζονται στο θέατρο Τόπος Αλλού. Πρόκειται για το έργο του Μαριβό, μια τρελή κωμωδία με τραγούδια και χορούς. Σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από μεγάλες αλλαγές και με προσωπικότητες παγκόσμιας λάμψης, όπως ο Βολταίρος, ο Μοντεσκιέ, ο Ντιντερό και οι άλλοι εγκυκλοπαιδιστές, ο Μαριβό γράφει τις αντικλασικιστικές κωμωδίες του, κάνοντας μια χειρουργική επέμβαση στον έρωτα. Σε ένα σκηνικό που δίνει τη δυνατότητα να παρελάσουν από τη σκηνή πολλές θεατρικές φόρμες, η παράσταση κινείται μεταξύ ρεαλισμού, κωμωδίας ηθών, γκροτέσκου, κουκλοθεάτρου, και με μια σύγχρονη ματιά θα διατηρήσει τα στοιχεία της εποχής. Η μετάφραση από τα γαλλικά είναι της Αντας Κουγιά. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Καμτσή. Παίζουν: Βίκη Αθανασίου, Νίκος Καραστέργιος, Αντα Κουγιά, Μυρσίνη Μορέλλι, Ειρήνη Καζάκου κ.ά. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7.30 μ.μ.

​​Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, Αθήνα, τηλ. 210-86.56.004

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ

Πίτερ Παν και Τίνκερμπελ στον… πάγο

Στις 14 Δεκεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο Τάε Κβον Ντο η παράσταση «Peter Pan on ice». Ο Πίτερ Παν, ο αγαπημένος ήρωας που μένει για πάντα παιδί, έρχεται στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα σε μια φαντασμαγορική παράσταση στον πάγο με τους Russian Ice Stars. Μαζί με τους καταπληκτικούς χορευτές, ο Χρήστος Φερεντίνος στον ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού «Κουρσάρου Μπομπ» θα μεταδίδει συνεχώς δημοσιογραφικά ρεπορτάζ από τη Χώρα του Ποτέ. Μια πελώρια παγοπίστα θα καλύψει την αρένα του Τάε Κβον Ντο, για να υποδεχθεί τον Πίτερ Παν, την Τίνκερμπελ, τον Κάπτεν Χουκ και όλους τους υπέροχους χαρακτήρες που έπλασε η φαντασία του συγγραφέα Τζ. Μ. Μπάρι.

​​14-18 Δεκεμβρίου και 6-8 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες στο τηλ.: 211-10.10.099

ΣΤΕΓΗ

Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ

400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ, ο κορυφαίος ελισαβετιανός συγγραφέας συνεχίζει να παραμένει σύγχρονος και να μας αφορά. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει ένα αφιέρωμα (14-18/12) που έχει στόχο να ανιχνεύσει νέες οπτικές μέσα στα αινιγματικά σαιξπηρικά ποιήματα. Επιπλέον, ο «Αμλετ» παραδίδεται σε μια electropop περφόρμανς, ενώ στο «By Heart» ένα σονέτο αποστηθίζεται επί σκηνής.

​​Την Τετάρτη 14/12, στις 7 μ.μ., Συγγρού 107, τηλ. 210-90.05.80

HALF NOTE JAZZ CLUB

Tango, morna, ρεμπέτικο

Ο Ιταλός τραγουδοποιός και περφόρμερ Vinicio Capossela επιστρέφει δριμύτερος με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Canzoni Della Cupa». Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης από την ιταλική λαϊκή μουσική, το αμερικανικό φολκ και το ευρωπαϊκό burlesque μέχρι το αργεντίνικο tango, τη morna και το ρεμπέτικο. Από τις 16 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

​​Στη σκηνή του Half Note Jazz Club,

Τριβωνιανού 17, Μετς

ESTATE

Η «Βαβέλ» επιστρέφει

Συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις τη χρονιά που πέρασε, ταξίδεψε σε Ελλάδα κι εξωτερικό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών. Η «Βαβέλ» –βασισμένη στην 5η δισκογραφική συνάντηση της Νατάσσας Μποφίλιου με τοn Θέμη Καραμουρατίδη και τοn Γεράσιμο Ευαγγελάτο– ανανεώνει τον ήχο και το ύφος της κι επιστρέφει για 9 μόνο παραστάσεις στο Estate.

​​Από την Παρασκευή 16/12, Ανδρονίκου 3-5

& Πειραιώς, τηλ.: 210-34.69.154

EΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Aφιέρωμα στον Ντίλαν

Εκδήλωση λόγου και μουσικής αφιερωμένη στον Μπομπ Ντίλαν, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με Νoμπέλ Λογοτεχνίας, θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης με τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών του Hellenic American College και σπουδαστών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας». Για την επιρροή του στην λογοτεχνία και στη μουσική θα μιλήσουν οι Βασίλης Μανουσάκης και Κώστας Θωμαΐδης.

​​Την ερχόμενη Πέμπτη, Μασσαλίας 22.

Στις 7.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή