Κρατική διάσωση για Monte dei Paschi και κούρεμα πιστωτών

Κρατική διάσωση για Monte dei Paschi και κούρεμα πιστωτών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς κρατική διάσωση οδεύει ολοταχώς η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Monte dei Paschi di Siena. Το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της διοίκησης της Monte Paschi για παράταση της προθεσμίας ώστε να προσπαθήσει να αντλήσει νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα οι τράπεζες που είχαν αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση της Monte Paschi ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε οι ιδιώτες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν 5 δισ. ευρώ στην προβληματική τράπεζα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το μεσημέρι της Παρασκευής το αίτημα της Monte Paschi με το σκεπτικό ότι δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα η παράταση της προθεσμίας και ότι πλέον είναι καιρός να παρέμβει η Ρώμη. Η ΕΚΤ φοβήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι αν έδινε την παράταση τότε θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση. Η διοίκηση της Monte dei Paschi di Siena είχε ζητήσει παράταση της προθεσμίας που έληγε στα τέλη του έτους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στην προσπάθεια να πείσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ να επενδύσει 1-2 δισ. ευρώ στην τράπεζα.

Πλέον αναμένεται η παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης η οποία θα κληθεί να διασώσει, είτε με δικά της χρήματα είτε με δάνειο από την Ευρωζώνη, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Σύμφωνα με την νέα οδηγία περί κρατικής διάσωσης τραπεζών που ισχύει πλήρως από την αρχή του 2016 όταν μια τράπεζα λαμβάνει χρήματα από το κράτος πρέπει σε κάθε περίπτωση να “κουρευτούν” οι πιστωτές της ώστε να μην επωμιστούν όλο το κόστος οι φορολογούμενοι. Η έκταση του “κουρέματος” που θα υποστούν οι πιστωτές της Monte Paschi, μεταξύ των οποίων περίπου 40 χιλιάδες μικροεπενδυτές, ποικίλλει ανάλογα με το είδος της διάσωσης. Αν η Ρώμη καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη ότι η Monte Paschi εξακολουθεί να είναι φερέγγυα τότε θα μπορούσε να την διασώσει μέσω της λεγόμενης “προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης”. Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης θα υποστούν “κούρεμα” σε κάθε περίπτωση. Αν η Ρώμη επιλέξει να διασώσει την Monte Paschi, ενδεχομένως και άλλες ιταλικές μικρομεσαίες τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τότε το πιθανότερο είναι πως οι πιστωτές της Monte Paschi θα κληθούν να συμβάλλουν καλύπτοντας μέχρι και το 8% του κόστους ανακεφαλαιοποίησης. Επιπλέον η Ρώμη θα κληθεί να υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωζώνη (όπως είχε κάνει η Ισπανία το 2012) και να δεχτεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να ενισχύσουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Υπάρχουν περίπου 40 χιλιάδες μικροεπενδυτές της Monte Paschi, τους οποίους η τράπεζα είχε πείσει, εξαπατώντας τους, πριν από λίγα χρόνια να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Το “κούρεμα” αυτών των επενδυτών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ιταλία. Ακόμη πιο δύσκολη, από πολιτικής απόψεως, θα είναι η ενδεχόμενη υπογραφή Μνημονίου. Η μετοχή της Monte Paschi υποχωρούσε στις 4 το απόγευμα κατά 7,34%. Λίγα λεπτά αργότερα διακόπκε η διαπραγμάτευση της μετοχής αφού προηγουμένως η πτώση είχε φτάσει το 11,4%. Η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας παρέμενε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,03%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή