Εντείνεται ο ανταγωνισμός Λονδίνου – Φρανκφούρτης

Εντείνεται ο ανταγωνισμός Λονδίνου – Φρανκφούρτης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φρανκφούρτη έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προσελκύσει όσες θέσεις εργασίας από τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο, καθώς θα δρομολογείται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Εσσης, Φόλκερ Μπούφιερ, έχει μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών και θα εξετάσει μαζί τους τις δυνατότητές τους να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Την είδηση ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης, Τόμας Σάεφερε, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. Στο ίδιο συνέδριο ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Brexit αποτελεί ευκαιρία για να ενισχυθούν άλλες περιοχές στην Ε.Ε. και στην ηπειρωτική Ευρώπη γενικότερα». Προκειμένου να προσελκύσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Στέφεν έδωσε έμφαση στην κεντρική θέση της Φρανκφούρτης στην Ευρώπη, στις λειτουργικές υποδομές της, στο σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που, όπως τόνισε, μιλούν για λογαριασμό της πόλης. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η παρουσία του εποπτικού βραχίονα ωφελεί όσες τράπεζες έχουν έδρα στη Φρανκφούρτη.

Οι δραστηριότητες που έχουν οι αμερικανικές τράπεζες στη Γερμανία περιορίζονται κυρίως στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών επί θεμάτων συγχωνεύσεων επιχειρήσεων και έκδοσης μετοχών και ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της από την Ε.Ε., η συμμετοχή στην οποία διασφάλιζε στον χρηματοπιστωτικό της κλάδο την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Παράλληλα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανταγωνίζονται για να παρουσιαστούν ως ο πιο ελκυστικός προορισμός για τις τράπεζες που αναζητούν τη νέα τους έδρα στην Ε.Ε. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες που έχουν έδρα στο Λονδίνο χορηγούν στην υπόλοιπη Ε.Ε. δάνεια 2,5 τρισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή