Η Ρουμανία είναι κουρασμένη…

Η Ρουμανία είναι κουρασμένη…

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μαζικά αιτήματα για ευρείες μεταρρυθμίσεις και ολική αναμόρφωση που ανέδειξε η φωτιά στο νυχτερινό κέντρο Club Colectiv πριν από ένα χρόνο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, δείχνουν να έχουν ατονήσει σήμερα, μία μόλις μέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία. Παρότι η επόμενη μέρα του δυστυχήματος έμοιαζε να βγάζει στην επιφάνεια της ρουμανικής κοινωνίας μία καταπιεσμένη επιθυμία αλλαγής ενός διεφθαρμένου κράτους, η προεκλογική περίοδος άλλαξε εντελώς τα δεδομένα, όντας κυριαρχούμενη από μία αίσθηση εξάντλησης από τη χρόνια φτώχεια και τις κενές υποσχέσεις των Ρουμάνων πολιτικών.

Παρά το αμαυρωμένο παρελθόν της προηγούμενης διακυβέρνησής τους, το οποίο βρίθει από σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά, οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) εμφανίζονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, υποσχόμενοι ψηλότερους μισθούς και χαμηλότερους φόρους στη χώρα με τον δεύτερο χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε. Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι υποσχέσεις του PSD, καθώς και άλλων κομμάτων, θα έρθουν με σημαντικά κόστη, τα οποία θα απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους, όπως φορολογικές αυξήσεις και απορρόφηση των κρατικών πόρων που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση δημόσιων έργων, και θα εξοργίσουν την Ε.Ε., η οποία έχει προσπαθήσει έντονα να ωθήσει το Βουκουρέστι προς τις μεταρρυθμίσεις.

Κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών του Ντασιάν Κιόλος, επιδιώκοντας να φέρει μία κάποια διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση της χώρας, να εξισορροπήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και να βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη φτώχεια. Παρά τις προσπάθειες, μεγάλες εκτάσεις της Ρουμανίας παραμένουν εξαιρετικά φτωχές, χωρίς την πραγματοποίηση επενδύσεων, οδηγώντας πολύ κόσμο στη μετανάστευση. Ενδεικτικά, το 40% των δρόμων είναι φτιαγμένο από χώμα και χαλίκια, ενώ το ένα τρίτο των νοσοκομείων θα μπορούσε να καταρρεύσει στον οποιοδήποτε σεισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. «Πριν από κάθε εκλογές, κάθε κόμμα υπόσχεται ότι θα χτίσει γέφυρες, σχολεία και δρόμους», ανέφερε σχετικά ο Γκριγκόρε Κονσταντίν, οδηγός ταξί στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το PSD αναμένεται να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων, ενώ το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα θα κυμανθεί μεταξύ του 18% και 27% και η νεοφερμένη Ενωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας μεταξύ του 8% και 19%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή