Με τραγούδι του Ντίλαν δέχτηκε το Νόμπελ Ειρήνης ο Σάντος

Με τραγούδι του Ντίλαν δέχτηκε το Νόμπελ Ειρήνης ο Σάντος

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αχτίδα ελπιδας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος τη συμφωνία για τον τερματισμό ενός εμφυλίου πολέμου με τους μαρξιστές αντάρτες που κράτησε 52 χρόνια κατά την παραλαβή σήμερα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Στην ομιλία του κατά την οποία παρέθεσε ένα αντιπολεμικό τραγούδι του επίσης βραβευθέντα με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Μπομπ Ντίλαν, ο Σάντος είπε πως και η Κολομβία άντλησε την έμπνευσή της από άλλες διαδικασίες ειρήνης όπως εκείνες στη Νότια Αφρική και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Σάντος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παρέλαβε το βραβείο –ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μια επιταγή οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (870.000 δολάρια ΗΠΑ)– σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο του Όσλο, για τις προσπάθειές του να θέσει τέρμα σε μια σύγκρουση με τους μαρξιστές αντάρτες των FARC κατά την οποία τουλάχιστον 220.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Η συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία είναι μια αχτίδα ελπίδας σε έναν κόσμο με τόσες συγκρούσεις και τόση μισαλλοδοξία», είπε και πρόσθεσε πως μια ακαδημαϊκή μελέτη στις ΗΠΑ τη χαρακτήρισε ως την πιο περιεκτική ειρηνευτική συμφωνία από τις 34 που έχουν υπογραφεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

«Αποδεικνύει πως εκείνο που, στην αρχή, μοιάζει ακατόρθωτο μπορεί με την επιμονή να γίνει δυνατό ακόμη και στη Συρία, στην Υεμένη ή στο Νότιο Σουδάν», είπε ο πρόεδρος Σάντος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή