Ρεπουμπλικανοί κατά επιλογών Τραμπ

Ρεπουμπλικανοί κατά επιλογών Τραμπ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνταρσία μερίδας Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της διαφαινόμενης διάθεσής του να ρίξει γέφυρες προς τη Ρωσία. Ηδη εξέχοντα στελέχη του κόμματος εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ανάθεσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Ρεξ Τίλερσον, επιχειρηματία που έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο, ενώ τάσσονται υπέρ της διερεύνησης των καταγγελιών περί ρωσικής παρέμβασης στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, η Κεϊλάν Κονγουέι, εκ των στενότερων συνεργατών του νέου προέδρου, γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής πολυεθνικής Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον, έχει πολλές πιθανότητες να επιλεγεί για το νευραλγικό αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Ο Τίλερσον έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους Ρώσους αξιωματούχους στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, ενώ αντιτάχθηκε στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο ίδιος ο Τραμπ ανέδειξε τις καλές σχέσεις του Τίλερσον με τη Μόσχα ως το σημαντικότερο προσόν του. «Είναι βασικό του πλεονέκτημα ότι γνωρίζει πολλούς διεθνείς παίκτες και τους γνωρίζει καλά. Εχει κλείσει τεράστιες συμφωνίες με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ. Δεν παρέλειψε όμως να πλέξει το εγκώμιο και άλλων υποψηφίων, όπως ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ και ο γερουσιαστής Τενεσί Μπομπ Κόρκερ, διαμηνύοντας ότι δεν έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Τίλερσον εξέφρασε ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστής Τζον Μακέιν. «Με προβληματίζει σοβαρά η στενή, προσωπική σχέση του με τον Πούτιν», δήλωσε ο Μακέιν, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε υποστηρίξει, μαζί με τον επίσης Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, πρόταση δύο Δημοκρατικών συναδέλφων του για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις καταγγελίες περί παρέμβασης Ρώσων χάκερ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Μυστική έκθεση CIA

Την περασμένη Παρασκευή, η Wasington Post αποκάλυψε μυστική έκθεση της CIA περί ρωσικής παρέμβασης. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «γελοία» την καταγγελία, αν και δεν απέρριψε τη διερεύνηση της υπόθεσης από την κυβέρνηση Ομπάμα, αρκεί να στραφεί, όπως είπε, προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην υπόθεση παρενέβη και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δηλώνοντας ότι «οι Ρώσοι δεν είναι φίλοι μας» και κάνοντας λόγο για ρωσική ηλεκτρονική πειρατεία στο αρχηγείο των Δημοκρατικών. Τις εν λόγω καταγγελίες απέρριψε ως «παντελώς αβάσιμες» ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Σε άλλες δηλώσεις του, εγκωμίασε τον «επαγγελματισμό» του Τίλερσον, τονίζοντας όμως ότι οι επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν προδικάζουν τη συμπεριφορά του ως υπουργού Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, οξύνονται οι αντιδράσεις του Πεκίνου για την αμφισβήτηση της πολιτικής της «μίας Κίνας» και την ανακίνηση θέματος Ταϊβάν από τον Τραμπ. Η κινεζική εφημερίδα Global Times τον χαρακτήρισε «άσχετο σαν παιδί σε θέματα διπλωματίας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πάει να σηκώσει έναν βράχο που θα πέσει στο πόδι του».

Φωτιές άναψε ο νέος πρόεδρος και στην εταιρεία Lockheed Martin, που κατασκευάζει για λογαριασμό του Πενταγώνου μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενεάς, F-35. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το κόστος κατασκευής των αεροσκαφών έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι θα επανεξετάσει το σχετικό πρόγραμμα του Πενταγώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή